latinica  ћирилица
22/06/2021 |  13:57 ⇒ 14:05 | Аутор: СРНА

Кошарац и Бошковић о заштити домаће производње и пласману на нова тржишта

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац истакао је у данашњем разговору са новоименованим директором Канцеларије за ветеринарство БиХ Сашом Бошковићем да су заштита домаће производње и пласман домаћих производа на нова тржишта нулти приоритет у раду Министарства, при чему инсистира на равноправној заступљености и третману компанија из Републике Српске и ФБиХ.
Сарајево - Кошарац - Бошковић - Фото: СРНА
Сарајево - Кошарац - БошковићФото: СРНА

- Интензивно радимо на отварању европског тржишта са 500 милиона потенцијалних потрошача за наше пољопривредне произвођаче. Приоритет је могућност извоза црвеног меса и конзумних јаја у ЕУ, као и одобравање транспорта живе стоке кроз ЕУ на тржиште трећих земаља - рекао је Кошарац током разговора у Сарајеву са Бошковићем о низу актуелних питања у надлежности ове управне организације у саставу Министарства.

Кошарац је оцијенио да тржишта Русије, Кине, Малезије, Израела, Кувајта, Уједињених Арапских Емирата и Саудијске Арабије представљају изузетну прилику и додатни подстицај за развој домаћих пољопривредних капацитета, посебно када је ријеч о извозу црвеног и меса перади, рибе, млијека и млијечних производа.

- У вези с тим у фокусу моје предстојеће посјете Русији биће питање како убрзати процедуре и активности на извозу млијека и млијечних производа, црвеног и меса перади, те рибе на руско тржиште - најавио је Кошарац.

Он је информисао саговорника да на челу Министарства спољне трговине и економских односа, у складу са уставним надлежностима, у потпуности спроводи политику усаглашавања и координације са ресорним министарствима из Републике Српске и ФБиХ, те изразио очекивање да ће исти модел примјењивати и Канцеларија за ветеринарство БиХ у предстојећем периоду.

- Сматрам да све институције морају бити сервис привреди и због тога захтијевам пуну мобилност. Нажалост, свједоци смо да представници надлежних институција у ФБиХ коче одређене процесе, попут извоза конзумних јаја на европско тржиште. Недопустиво је да више од годину дана чекамо да нам доставе попис фарми и извјештаје о спроведеној контроли салмонеле, што је услов за израду програма контроле салмонеле. То захтијева ЕУ у процесу одобравања извоза конзумних јаја. Република Српска је одрадила свој дио посла - нагласио је Кошарац.

Он се посебно осврнуо на рад ветеринарских граничних инспектора, упозоривши да они свој посао морају обављати на законит начин, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

- Чињеница је да су забиљежене одређене неправилности и да се воде судски поступци против појединих ветеринарских инспектора. Инсистирам на законитом поступању и савјесном раду ветеринарских инспектора, а све уочене неправилности морају бити санкционисане у складу са законом - напоменуо је Кошарац.

Кошарац је изразио наду да ће сарадња Министарства спољне трговине и економских односа и Канцеларије за ветеринарство БиХ бити настављена и током мандата новоименованог директора, којем је пожелио успјех у раду.

Бошковић је информисао Кошарца да је упитник за извоз производа рибарства у ЕУ у фази попуњавања, те да ће тај процес бити завршен до 12. августа, када је рок за његову доставу.

Саговорници су указали на потребу израде новог закона о ветеринарству, а разговарано је и о поступку обиљежавања животиња, као и набавци вакцина против бруцелозе и ушних маркица.