latinica  ћирилица
22/06/2021 |  14:29 ⇒ 14:33 | Аутор: СРНА

Вучић: Како Албанци имају, а Срби у Српској немају право на самоопредјељење

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је данас у Скупштини Србије да Срби не треба да траже правду и смислен одговор на питање како је Албанцима на Косову и Метохији дато право на самоопредјељење, а Срби у Републици Српској, међународним уговором дефинисаној територији, немају то право.
Александар Вучић (Фото: budućnost srbrije av instagram) -
Александар Вучић (Фото: budućnost srbrije av instagram)

Вучић је на сједници посвећеној Косову и Метохији истакао да од западних званичника не добија одговор на просто питање какве везе има хуманитарна катастрофа са сецесијом, и истакао да се невјероватно лицемјерје испољи када се постави питање паралеле са Републиком Српском.

- Онда услиједи друго питање, које постављају наши људи из Републике Српске. Ту ћете да видите невјероватно лицемерје – при томе ми се залажемо за поштовање интегритета БиХ уз поштовање интегритета Републике Српске, јер је Српска и уставна и дејтонска категорија у БиХ - рекао је Вучић.

Он је истакао да код западних званичника наступи мук, када дођу људи из Републике Српске који поставе питање по ком принципу међународног јавног права је Албанцима на Косову и Метохији дато право на самоопредјељење, а Срби на дефинисаној међународним уговором територији немају право на то.

- Онда их питам: "Нема проблема, ја сам против тога, не дирам у БиХ, поштујемо је, разумијемо све, и милион сам то пута поновио пред Милорадом Додиком и Жељком Цвијановић и пред свима, али реците ми шта да им одговорим? - рекао је Вучић.

Он је истакао да му је "један од највећих државника" потврдио да је у праву, али да мора да има прагматичан приступ и да чува Србију.

- То је у реду, али вас питам можете ли да ми наведете принцип по којем неко има право, а неко други нема право. И на то нема никаквог смисленог одговора. Неће га ни бити. Зато ми, Срби, не треба да тражимо правду и смислен одговор, јер их нећемо добити - рекао је Вучић.

Он је истакао да Срби треба да гледају себе и шта је то што могу, докле могу и шта је реално да сачувају мир и своју дјецу, јер, како је напоменуо, сада дјеца постају најважнија чињеница, јер је проблем што нема довољно дјеце.

Вучић је поручио да Срби не треба да очекују правду и да ће плаћати цијену дијелом властите погрешне политике, а "већим дијелом бахате политике бруталних интереса гажења самосталних држава и народа, који нису поданички оријентисани код дјела великих сила".

Он је указао да Србима преостаје и што ће им дати снагу, а то је чување идентитета и самопоштовања, неодустајања од истине и поштовања туђих жртава "и албанских и бошњачких и свих других".

- Али, исто тако када говоре о једном мјесту на простору бивше Југославије, а како можете да заборавите Јасеновац, и да узмемо и Туђманове процјене то је двоструко више у односу на оно мјесто о којем сви говорите? - упитао је Вучић.

Вучић је истакао да је Србија суверена земља која има право на своје интересе.

- Нећемо да нападамо и желимо да играмо политичку утакмицу по правилима која важе за све, и да се заврши рјешењем којим неће бити сви задовољни. Плашим се да таква жеља за компромисом не постоји уопште на другој страни. Наша понуда су разговори, разговори, разговори и да покушамо да дођемо до компромисног рјешења - рекао је Вучић.