latinica  ћирилица
22/06/2021 |  14:34 ⇒ 19:35 | Аутор: banjaluka.net

Из Владе Српске тврде да су исплаћена средства за изградњу Дринског насипа

Из буџета Републике Српске за потребе изградње Дринског насипа код Бијељине, 2016. године исплаћено је укупно 1.000.000 КМ, наведено је у документу Владе Републике Српске у који је портал Бањалука нет имао увид.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Средства су у двије транше граду Бијељина уплаћена почетком априла 2016. године, мање од мјесец дана након што је на адресу Владе Републике Српске стигао званични захтјев.

Потврдом о уплати средстава намијењених за рјешавање имовинско-правних односа за експропријацију некретнина доведене су у сумњу тврдње градоначелника Бијељине Љубише Петровића да средства нису обезбијеђена, да су завршила у џепу садашње скупштинске већине, те да је за припреме за изградњу Дринског насипа "изгубљено седам година", наводи Бањалука нет.

Петровић је, након састанка са са предсједницом Републике Српске Жељком Цвијановић, премијером Радованом Вишковићем и предсједавајућим и српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком, истакао да Градска управа не жели више да чека, те да ће испоштовати своје обавезе у поступку експропријације.

- Покренућемо да се новац исплати људима и да та изградња заживи, јер то људи од нас очекују. Новац ће бити утрошен на прави начин. Објаснићемо људима колико је то значајно и установити цијену експропријације - рекао је Петровић и додао да је ријеч о 3.000 парцела.

Он је још раније рекао да након преузимања функције градоначелника није затечено ништа од докумената и споразума у Градској управи, а који се тичу Дринског насипа и додао да је "Граду амандманом одузето 600.000 КМ са позиције експропријације".

Подсјећамо, Управни одбор Фонда солидарности за обнову Републике Српске на сједници одржаној 25. децембра 2015. године донио је закључак којим се задужује Министарство финансија да обезбиједи и Бијељини исплати средства у износу од 1.000.000 КМ за рјешавање имовинско-правних односа за експропријацију некретнина за потребе уређења доњег тока ријеке Јање, од ушћа у ријеку Дрину, па узводно на дужини од осам километара, укључујући и заштиту од брдских и унутрашњих вода новог насеља у Јањи.

Град Бијељина у том случају требало је да спроведе процедуре рјешавања имовинско-правних односа и обезбиједи документацију за правдање утрошака средстава.

Након што је град Бијељина ријешио имовинско-правне односе за трећу фазу, те закључио споразуме о исплати правичне накнаде за некретнине које су предмет експропријација, а за коју је потрошено 442.141,50 КМ од Владе Републике Српске затражено је да се граду исплате средства за даљу реализацију прве и друге фазе.