latinica  ћирилица
22/06/2021 |  18:57 | Аутор: СРНА

Парађина: Поруке Станивуковића не одражавају интересе Српске и Срба

Поруке које је градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић послао након данашњег састанка са градоначелником Сарајева Бењамином Карић не одражавају интересе Републике Српске, а поготово Срба из Сарајева, већ су фингиране у дневнополитичке сврхе, изјавио је Срни члан Скупштине Борачке организације Републике Српске Михајло Парађина.
Михајло Парађина (Фото: Том Дубравец/Ханза Медиа) -
Михајло Парађина (Фото: Том Дубравец/Ханза Медиа)

Парађина је рекао да пружена рука Сарајеву са интенцијом да се граде мостови и пријатељства треба да буде опредјељење садашњим и будућим генерацијама, али да не може бити платформа да недавна прошлост буде искључиво креирана и наметана по вољи једне политике и једног народа, што се овдје чини.

- Ако желе да Сарајево доживљавамо као неки мултиетнички центар БиХ, потребно је да изађу у сусрет захтјеву градоначелника Источног Сарајева /Љубише Ћосића/ и уклоне спорне табле које вријеђају Србе, као и да исправе одређене посљератне грешке са аспекта функционисања власти у Кантону Сарајево, односно у ФБиХ - указао је Парађина.

Он је подсјетио да се на сарајевској Вијећници налази табла на којој су Срби окарактерисани као агресори, што је термин који мора бити елиминисан.

Парађина је упитао шта је са 156.000 Срба који су морали отићи из тог града, и који су највеће жртве протеклог рата, када је, како је навео, разорена српска национална и интелектуална супстанца.

- Цијела плејада знаменитих Срба чија су имена носиле улице Сарајева је уклоњена и замијењена именима људи сумњиве прошлости, који су приликом ослобађања БиХ били на страни непријатеља, окупатора и њихових слуга. То све скупа није предуслов да шаљемо поруке, какве су данас послате из Бањалуке - нагласио је Парађина.

Он сматра да је прво потребно доћи до неког општег консензуса и договора, након чега се тек може размишљати о суживоту.

- Док тога не буде, а то политичко Сарајево свих ових година не показује, већ жели да наметне искључиво њихова правила како се треба понашати и дјеловати, онда овакве поруке апсолутно не одржавају интерес српског народа у Рапублици Српској - нагласио је Парађина, који је и предсједник Општинске борачке организације Пале.

Према његовим ријечима, Станивуковићеве поруке су искључиво намијењене у дневнополитичке сврхе, што све скупа не показује озбиљну и зрелу националну свијест, као ни државничку политику потребну у тренутним веома сложеним временима за Српску.

- Потребно је да се манифестује слога и дијалог око важних националних и стратешких интереса око којих не смије бити никакве погодбе, а не да се дневнополитички интереси стављају изнад националних и државних - закључио је Парађина.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић рекао је данас у Бањалуци да састанком са градоначелником Сарајева Бењамином Карић жели да, како каже, гради мостове пријатељства, те да је штета да се толико дуго чекало да се градоначелници ова два града званично састану.