latinica  ћирилица
22/06/2021 |  19:11 ⇒ 23/06/2021 | 08:01 | Аутор: РТРС

Како задржати медицинске раднике у Српској? (ВИДЕО)

Стотине милиона марака уложене су у здравствени сектор Републике Српске, посебно у посљедњих годину и по дана од када је пандемија вируса корона.
Медицински радници - Фото: РТРС
Медицински раднициФото: РТРС

Када болест закуца на врата ништа није много, јер све што се уложи у здравство улаже се у здравље народа. Болнице имамо, опрему имамо, али како задржати медицинске стручњаке у Републици Српској?

Болница "Србија" у Источном Сарајеву недавно је добила ЦТ уређај вриједан милион марака. А сваки нови уређај захтијева и додатне едукације дијагностичара.

- Ја се надам да ћемо успјети то савладати. Едукација траје око 2 седмице. Данас ће се завршти један дио те едукације, а ово што је ново мислим да ће бити у другом дијелу едукације, јер ћемо полако уз разумијевање наших пацијената, некако ћемо полако то савладати - каже доктрица Зорица Мирвић, начелник Завода за радиологију Болнице "Србија"  у Источном Сарајеву.

А да би добили признатог медицинског стручњака неопходно је и до 30 година школовања и усавршавања. Ту је много одрицања, много финасија и државних и приватних.

- Колико год да кошта позив доктора и других струка у здравству није за државу скуп и не би смио да буде скуп из простог разлога што је само школовање већ скупо. Када кажем не треба да буде скуп тада мислим на плате и све друге бенефиције - истакао је Ранко Шкрбић декан Медицинског факултета  у Бањалуци.

У Српској су у припреми или се уз постојеће граде нове болнице у Требињу и Добоју. Имамо болнице у свим осталим градовима. Потпуно је реконструисана највећа здравствена установа УКЦ, а у посљедњих 11 мјесеци у болницу “Свети Врачеви” Бијељина уложено је четири милиона марака.

У доба пандемије нико од пацијената у Српској није остао без здравственог осигурања или да није збринут. Иако су на неке дијагностичке процедуре дуги редови за чекање, неки грађани то разумију, неки замјерају.

Без обзира на објекте, опрему, здравствени сектор не може без кадра, јер људи су најважнији. Без финасија не можемо, али изазов медицинским стручњацима су и веће шансе за успјех у послу, а то је да им држава омогући да се баве науком. И ту је Српска на добром путу улагањем у центре за биомедицинска истраживања на факултетима у Фочи и Бањалуци.

Опширније у видеу: