latinica  ћирилица
22/06/2021 |  19:23 | Аутор: СРНА

Дачић: Геноцид и етничко чишћење почињени над Србима, а не над Албанцима

Предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је на посебној сједници парламента посвећеној Косову и Метохији, да је фактичка и историјска истина да је на Космету почињен геноцид и етничко чишћење над Србима, а не над Албанцима.
Ивица Дачић - Фото: СРНА
Ивица ДачићФото: СРНА

Дачић је навео да то доказује чињеница да је Албанаца сада више, а да Срба тамо готово да и нема.

- "Геноцид" је сада чаробна реч. Приштина је 1981. године имала 50.269 Срба, а на попису 2011. године само 400. Где је 49.000 и нешто Срба? Урошевац је тада имао 18.285 Срба, а 2011. године само 32, Гњилане 19.212 Срба на попису осамдесетих, а 35 на последњем - рекао је Дачић реагујући на тврдње посланика Албанаца са југа Србије Шаипа Камберија да су Срби починили геноцид.

Он је у том контексту упитао зашто посланици у парламенту Србије Мариника Тепић, Сулејман Угљанин и Камбери нису предложили резолуцију о геноциду над Србима на Косову и Метохији и у Јасеновцу умјесто да се упорно баве Сребреницом.

Дачић, који је напоменуо да се обраћа у својству лидера СПС-а, рекао је да је Косово централна српска тема вијековима.

- Косово није било наше од 1459. до 1912, али га нисмо изгубили. Није постојала тема - од књижевности, науке, до политике, која није била везана за Косово и Метохију - указао је Дачић.

Он је поручио да је сигуран да предсједник Србије Александар Вучић неће попустити под притисцима и неће признати независност Косова, али ће све учинити да сачува мир, животе људи и постигне компромисно рјешење.

- Ситуација на терену је да нити Србија има пуни суверенитет у Приштини, нити Приштина има пуни суверенитет на северу Косова. Свака промјена могућа је само ратом. Зато је једино разумно водити дијалог и трагати за компромисом, зато смо се и опредијелили за дијалог - рекао је Дачић.

Он је упитао какав је кредибилитет ЕУ која је гарантовала испуњавање Бриселског споразума, а сада мирно гледа на све што ради Приштина одбијајући да га спроведе.

- Пријетиће нам да нећемо ући у ЕУ, тражиће све, а неће нудити ништа, вршиће притисак на друге земље да признају независност Косова. Стално на повоцу држе марионетске земље из региона да нападају Србију - рекао је Дачић и додао да ће на крају "можда покушати да војно освоје сјевер Косова, а да је економски јака Србија најбоља одбрана".

"Тражиће политичаре који ће признати Косово говорећи да је то спас", рекао је Дачић и навео да зна какве је притиске Вучић издржао.