latinica  ћирилица
22/06/2021 |  20:28 | Аутор: СРНА

Касиповић: Усвајање закона омогућава упис осуђених лица у регистар

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић рекао је да је Приједлогом закона о измјени и допуни Закона о посебном регистру лица правоснажно осуђених за кривична дјела сексуалне злоупотребе и искориштавања дјеце омогућен упис у регистар лица која су осуђена према законима који су престали да важе.
Антон Касиповић - Фото: СРНА
Антон КасиповићФото: СРНА

Образлажући ово законско рјешење у Народној скупштини Српске, Касиповић је рекао да је ресорно министарство посвећено унапређењу заштите дјеце која су најосјетљивија категорија.

- Усвајањем овог закона биће омогућен упис у регистар лица која су правоснажно осуђена за кривична дјела против полног интегритета извршена на штету дјеце и малољетних лица - рекао је Касиповић.

Он каже да ће се, усвајањем овог закона, обезбиједити ретроактивно дејство закона чиме ће се обезбиједити заштита права дјеце од починилаца кривичних дјела сексуалног злостављања и искориштавања дјетета.

Измјене и допуна наведеног закона извршене су ради усклађивања са одлуком Уставног суда Републике Српске.

Сједница Народне скупштине Републике Српске биће настављена сутра расправом о овом законском рјешењу по хитном поступку, те о Приједлогу закона о измјенама и допуни Закона о управљању отпадом по хитном поступку и Приједлогу закона о стратешком планирању и управљању развојем у Републици Српској.

На дневном реду је и Нацрт закона о утврђивању поријекла имовине и посебном порезу на имовину - приједлог Клуба посланика СНСД-а.

Биће разматран и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о студентском организовању, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о сточарству, те Нацрт закона о друштвеном предузетништву Републике Српске.

Наставак сједнице заказан је за 10.00 часова.