latinica  ћирилица
23/06/2021 |  07:48 ⇒ 09:31 | Аутор: sputniknews.com

Русија позива Америку: Одустаните од вјежби у Црном мору

Украјинско-америчке војне вежбе великих размера "Си бриз" повећавају ризик ненамјерних инцидената у Црном мору, зато Москва позива Вашингтон и његове савезнике да одустану од маневара, саопштила је амбасада Русије у Сједињеним Америчким Државама.
Црно море (Фото: AP Photo/ Vadim Ghirda) -
Црно море (Фото: AP Photo/ Vadim Ghirda)

Вјежбе су планиране за период од 28. јуна до 10. јула и у њима ће учествовати 5.000 војника и 32 војна брода из 32 државе.

- Вежбе великих размера и очигледно њихов агресивни карактер нису у складу са реалним задацима у циљу безбедности Црноморског региона - наводи се у саопштењу амбасаде Русије на Твитеру.

Како су дипломате навеле, "вјежбе повећвају ризик од ненамјерних инцидената и подстичу милитаристичко расположење у Кијеву".

- Позивамо САД и њихове савезнике да откажу војне вежбе на Црном мору - изјавили су у амбасади и позвали да се проблеми који настају у региону рјешавају без наметања спољне помоћи.

Званични представник Министарства одбране Русије Игор Конашенков је раније изјавио да ће НАТО под окриљем вјежби "Си бриз" снабдјети Украјину савременим наоружањем, које ће касније бити пребачено у Оружане снаге Украјине и батаљоне националиста у Донбасу.

И портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова је навела да НАТО повећава војну активност у Црном мору и повећава број вјежби у Црном мору и додала да то не доприноси регулисању ситуације у Украјини.