latinica  ћирилица
23/06/2021 |  09:11 ⇒ 09:11 | Аутор: СРНА

И у Србији и Хрватској натпросјечна температура

И у Србији, као и у Хрватској данас је на снази наранџасти метеоаларм због екстремно високе температуре ваздуха, а у Хрватској је за сутра најављен и црвени метеоаларм за Славонију и загребачко подручје.
Велике врућине (фото:N. MIHAJLOVIĆ / RAS SRBIJA) -
Велике врућине (фото:N. MIHAJLOVIĆ / RAS SRBIJA)

За Хрватску се сутра прогнозира и близу 40 степени, док се у петак увече очекује краткотрајно освјежење у виду пљускова с грмљавином. Међутим, истакли су хрватски метеоролози, оно ће бити краткорочно јер се очекује наставак велике врућине.

Метеоролог Микуш Јурковић рекао је да је температура ваздуха ових дана знатно изнад просјека, пренијели су хрватски медији.

- Сви ће рећи зашто се толико причало о овоме, дошло је љето и љетне врућине. Јесу, то су љетне врућине, али нису карактеристичне за крај шестог мјесеца. Дакле, у јуну је средња минимална температура на загребачком подручју око 15 степени, а максимална не пређе 30. А 35, 36 или 37 степени стварно није уобичајено за крај шестог мјесеца - навео је Јурковић.

Републички хидрометеоролошки завод Србије такође је упозорио на опасно високу температуру ваздуха до петка, јер ће се жива у термометру приближити броју 40, што је знатно изнад просјека за овај период године.

-До петка, 25. јуна, на подручју Србије веома топло са максималном температуром у већини места од 35 до 38 степени Целзијусових, а у четвртак локално и до 40 степени. Од суботе до понедјељка, 26-28. јуна, освјежење за пет до осам степени, а затим поново веома топло - објављено је на сајту Завода.

У Србији ће данас бити веома топло и сунчано вријеме, а на снази је наранџасти метеоаларм.

Према подацима Републичког хидрометеоролошког завода, најтоплије ће бити у Лозници, Крагујевцу, Неготину и Краљеву гдје ће температура ваздуха достизати до 38 степени, док се у Београду очекује 37 степени.