latinica  ћирилица
23/06/2021 |  10:20 ⇒ 10:23 | Аутор: СРНА

САД угасиле неколико десетина веб сајтова који припадају Ирану

САД су угасиле неколико десетина информативних веб сајтова који припадају Ирану или су повезани са том земљом, оптужујући их за ширење дезинформација.
Илустрација (Thinkstock.com) - Фото: B92
Илустрација (Thinkstock.com)Фото: B92

Многи сајтови искључени су уз обавјештења да су их заплијениле САД и приказане амблеме Федералног истражног бироа и Министарства трговине, пренио је Би-Би-Си.

Међу њима су државни канал "Прес ТВ" и "Ел Масирах ТВ", под контролом јеменског побуњеничког Хути покрета, којем Иран пружа подршку.

Америчко Министарство правде саопштило је да је Америка заплијенила 33 веб сајта иранске "Исламске радио-телевизијске уније", као и три сајта "Катаиб Хезболах" милиције у Ираку.

Министарство правде наводи да је ИРТВУ користила домене у власништву једне америчке компаније и да није имала дозволу канцеларије Министарства трговине за контролу стране имовине. Дозволу није имала ни "Хезболахова" милиција, која је на америчкој листи терористичких организација.

Техеран је упозорио да пљенидба веб сајтова "није конструктивна" за актуелне разговоре о обнављању споразума о иранском нуклеарном програму.

"Прес ТВ" и "Ел Алам" поново су постали доступни у року од неколико часова, користећи иранске домене за адресе на свјетској информационој мрежи.