latinica  ћирилица
23/06/2021 |  10:47 ⇒ 10:47 | Аутор: СРНА

Путин: Надамо се да ће НАТО размотрити иницијативе Москве

Русија се нада да ће НАТО размотрити иницијативе Москве чији је циљ деескалација тензија између двије стране, изјавио је руски предсједник Владимир Путин.
Владимир Путин (@KremlinRussia) - Фото: Тwitter
Владимир Путин (@KremlinRussia)Фото: Тwitter

Он је у видео-поруци упућеној учесницима и гостима Девете конференције о међународној безбједности у Москви рекао да Русија не може да не буде забринута због јачања војног присуства НАТО-а близу руских граница.

- Наравно, не можемо да не будемо забринути због бескрајног јачања војних капацитета и надограђивања инфраструктуре НАТО-а близу руских граница, као и због чињенице да Алијанса одбија да на конструктиван начин размотри наше приједлоге о смањењу тензија и ризика од непредвиђених инцидената - истакао је Путин.

Путин је нагласио да очекује да ће на крају превагнути здрав разум и жеља за развијањем конструктивних односа, пренио је ТАСС.

Према ријечима руског предсједника, циљеви напора Русије су смањење ризика, обезбјеђивање предвидљивости и рјешавање несугласица путем дијалога и конкретних споразума, укључујући оне на пољу контроле оружја.

Путин је навео да би приликом новог "изједначавања безбједности" требали да се узму у обзир сви фактори који утичу на стратешку стабилност у међусобним односима.

Руски лидер убијеђен је да политичка воља и спремност на компромисе могу да донесу позитиван резултат, а као примјер тога навео је продужетак Новог споразума о смањењу арсенала стратешког наоружања између Русије и САД до 2026. године.