latinica  ћирилица
23/06/2021 |  11:13 ⇒ 11:13 | Аутор: СРНА

Новаковић Бурсаћ: Један у низу саморекламних потеза Станивуковићеве недорасле политике

Предсједавајућа Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ оцијенила је да посјета градоначелника Сарајева Бењамине Карић и њен сусрет са Драшком Станивуковићем представља само један у низу испразних, саморекламних и потенцијално штетних потеза недорасле политике градоначелника Бањалуке.
Сњежана Новаковић Бурсаћ - Фото: РТРС
Сњежана Новаковић БурсаћФото: РТРС

- Наравно да треба мислити на будућност и градити добре односе у окружењу, али је суштински битно на којим основама се то ради. Уколико је 'улазница' за неку лепршаву и свијетлу будућност, какву су нам јуче покушали својим наступом да дочарају двоје градоначелника, прихватање сарај-чаршијских наратива и по њима креиране 'истине' о нашој прошлости и садашњости, бојим се да ћемо остати уковани у мјесту или брзо стићи до неког новог сукоба, ма како се неки трудили да нам докажу како баш они, попут штафете младости, доносе свијетлу будућност - рекла је Бурсаћева Срни реагујући на јучерашњи сусрет Станивуковића и Карићеве у Бањалуци.

Она је позвала Станивуковића да грађанима Бањалуке и Републике Српске презентује какву ће тачно корист имати од сусрета са градоначелником Сарајева.

- Да ли ће помоћи да се пронађе барем неко од 280 сарајевских Срба који се воде као нестали, и да ли ће се нешто десити у правцу уклањања срамног натпис који цијели српски народ квалификује као злочиначки? Хоће ли градоначелница Карић коначно дозволити породицама жртава Добровољачке улице да поставе спомен-плочу и прислуже свијеће на мјесту страдања њихових најмилијих? Је ли било приче о томе шта ће јучерашња гошћа урадити како би се Српској православној цркви вратила имовина у центру Сарајева, и о томе да се промијени назив Улице Зелених беретки у којој се налази сједиште Митрополије дабробосанске, као и имена бројних других улица у Сарајеву чији називи вријеђају српски народ - упитала је Бурсаћева.

Она је оцијенила уколико не буде одговора на барем једно од наведених питања, јучерашњи сусрет ће остати упамћен као изрежирана, монтирана и спонзорисана епизода додворавања некаквим менторима и спонзорима који су склони да под тепих сакрију све проблеме и питања која поставља српски народ у БиХ.

- Добро је што већ годинама не постоје проблеми у вези са имовином Бошњака у Бањалуци и што се завршава обнова свих у рату порушених богомоља, међутим, под тепихом су још бројни и огромни проблеми које сарајевски Срби имају данас више него икад у покушајима да у посјед врате своју имовину и да у Сарајеву не живе као грађани трећег реда - поручила је Новаковић Бурсаћ.

Она је додала да је потпуно јасно да неким иностраним спонзорима лијепо звуче поруке да треба мислити на будућност и градити нормалне односе.

- Није тешко подржавати такве поруке, само када би оне биле истините и засноване на реалним чињеницама, а не шарена лажа и представа за јавност. За грађење здравих, стабилних и дугорочно добрих односа у БиХ суштински битна основа је истина. Истина је често болна и тешка, али ако ње нема, неће нам помоћи хиљаде пи-ар стручњака, стотине издашних страних донатора, десетине паркова, чесми и умивања /са или без сапуна, свеједно/ - закључила је Бурсаћева.