latinica  ћирилица
23/06/2021 |  11:53 ⇒ 11:53 | Аутор: Вечерње новости

Сајам књиге у Београду под слоганом "Повратак написаних"

Послије прошлогодишње паузе због пандемије, Сајам књига се враћа ове године, у новом термину и дан дуже, од 11. до 19. септембра, под слоганом "Повратак написаних".
Сајам књига Београд -
Сајам књига Београд

Отварање ће бити уприличено на дан када је пре 84 године почела прва манифестација у послијератној историји Београдског сајма на данашњој сајамској локацији, а почасни гост биће Румунија.

Одлуку о одступању од уобичајеног термина донио је Одбор Београдског сајма књига, предвођен академиком Душаном Ковачевићем уз учешће градског секретара за културу, Ивана Карла и сагласност представника Удружења издавача - Дејана Папића, предсједника Удружења издавача и књижара Србије, Зорана Хамовића, предсједника Удружења професионалних издавача и Жарка Чигоје, представника самосталних издавача.

По мишљењу Душана Ковачевића, најважнија и најљепша вијест је да ће се Сајам одржати.

- Септембар ће бити сигурнији и безбједнији од могуће јесење опасности која носи уобичајене болести. Тако ће Сајам обрадовати све који воле књигу. Надам се да ће епидемиолошка ситуација бити добра и да ће, уз мејре опреза, бити у пуном капацитету. Враћамо се култури без које је живот постао поприлично тужан - напомиње Ковачевић.

Карл је додао да се Одбор одлучио за мјесец дана ранији термин да би манифестација прошла што комфорније за излагаче, учеснике и посјетиоце.

- Вјерујем да ће заједничким радом и залагањем свих, Сајам књига бити успјешан и да ће утабати пут и за остале традиционалне манифестације Београдског сајма - рекао је он.

- Овај "посткоронарни или коронарни" сајам треба да почне да враћа књигу тамо гдје јој и јесте мјесто - међу читаоце - рекао је Чигоја, и додао - Много је непознаница али и поред тога издавачи су одлучили да га подрже и одрже. Програмски, концепцијски одређиваће се у ходу. На шта ће личити? Надајмо се на изузетан културни догађај, досад незабиљежен. У вријеме позива на недружење, књига ће позвати на дружење упркос свему.