latinica  ћирилица
23/06/2021 |  12:48 ⇒ 12:58 | Аутор: Би-би-си

Би-Би-Си: Дјеца у мигрантском кампу у Тексасу у језивим условима

У америчком пограничном притворском центру у тексашкој пустињи, дјеца мигранти живе у алармантним условима, болест је раширена, храна није исправна и постоје извјештаји о сексуалном злостављању, утврдила је истрага Би-Би-Си интервјуишући особље кампа и дјецу.
Мигрантски камп у Тексасу (фото: BBC / Microsoft teams) -
Мигрантски камп у Тексасу (фото: BBC / Microsoft teams)

Посљедњих мјесеци САД биљеже прилив миграната и азиланата из Централне Америке, а стручњаци наводе да су насиље, природне катастрофе и економски пад повезан са пандемијом неки од разлога за масовни пораст.

Шаторски камп у војној бази Форт Блис у Ел Пасу у Тексасу привремени је дом за преко 2.000 тинејџера који су сами прешли америчко-мексичку границу и која сада чекају поновно спајање са породицом у САД.

Налази до којих је дошао Би-Би-Си у својој истрази, на основу разговора са запосленима и фотографијама и видео записима, укључују наводе о сексуалном злостављању, епидемијама ковида и ваши, дјеци која чека на медицинску помоћ, недостатку чисте одјеће и гладној дјеци којој се сервира недовољно кувано месо.

Камп Форт Блис састоји се од најмање 12 шатора, а у некима од њих истовремено је смјештено на стотине дјеце, која већи дио дана ту бораве, излазећи на сат или два због рекреације или да се построје са стотинама других за оброк.

Особље је за новинаре рекло да је храна углавном јестива, али 15-годишњак који је недавно пуштен навео да је храњен некуваним месом.