latinica  ћирилица
23/06/2021 |  12:53 | Аутор: СРНА

Голић: Измјенама Закона планирано да наплата почне 1. јануара

Приједлогом закона о измјенама и допуни Закона о управљању отпадом одгађа се почетак плаћања накнаде за оптерећивање животне средине посебним категоријама отпада јер би то додатно оптеретило пословање овдашњих привредних субјеката који већ трпе посљедице изазване пандемијом.
Сребренка Голић - Фото: РТРС
Сребренка ГолићФото: РТРС

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић је, образлажући овај закон који је по хитној процедури размотрен у Народној скупштини Републике Српске, истакла да је његовим измјенама планирано да почетак те наплате крене од 1. јануара наредне године, уз предвиђене измјене коефицијената за обрачун поменуте накнаде.

- То додатно усклађивање коефицијената смо, такође, усагласили са ресорним министарством у Федерацији БиХ, тако да се та накнада са 0,60 КМ смањи на 0,12 КМ по килограму /посебних категорија отпада/. Дакле, та накнада је сада је код нас нижа него у ФБиХ, а они су рекли да ће до наредног мјесеца то ускладити - рекла је Голићева.

Посланици власти и опозиције су током расправе о овој тачки дневног реда подржали растерећивање привреде и рекли да је овај закон значајан у еколошком, али и у економском смислу, јер би у оквиру управљања отпадом могао допринијети и оснивању нових фирми које се баве одређеним врстама отпада, а тиме и новом запошљавању.

Важећим Законом о управљању отпадом уређене су врста и класификација отпада, планирање и субјекти управљања отпадом, поступак издавања дозвола, финансирање, надзор и друга питања од значаја за управљање отпадом.

Прописано је, између осталог, да се за произведене или увезене производе, који послије употребе постају отпад, плаћа накнада за оптерећивање животне средине посебним категоријама отпада, те су одређени обвезници плаћања ове накнаде и почетак обрачунског периода за плаћање.

Одгађањем почетка обрачунског периода за плаћање поменуте накнаде, доприноси се заштити пословања одређеног броја пословних субјеката у Српској, те је у општем интересу да се овај закон усвоји што прије, односно по хитном поступку, наводи се у образложењу овог акта.

Закон о измјенама и допунама Закона о управљању отпадом који је усвојила Народна скупштина 2020. године прописује да се за произведене или увезене производе, који послије употребе постају отпад, плаћа накнада за оптерећивање животне средине посебним категоријама отпада, а у сврху покривања трошкова успостављања система управљања посебним категоријама отпада.

Накнада за посебне категорије отпада плаћа се за батерије и акумулаторе, гуме за моторна возила, електричне и електронске производе и опрему, минерална и синтетичка уља и мазива, моторна возила, пластичне кесе за ношење.