latinica  ћирилица
23/06/2021 |  13:01 ⇒ 18:29 | Аутор: СРНА

Уредбе предсједника за вријеме ванредног стања сагласне Уставу

Уставни суд Републике Српске данас није прихватио иницијативу за оцјењивање уставности и законитости 19 уредби са законском снагом које је донијела предсједница Српске Жељка Цвијановић прошле године током ванредног стања усљед пандемије вируса корона, те саопштио да су те уредбе у сагласности са одредбама Устава Српске.
Република Српска (@Vlada_Srpske) - Фото: Тwitter
Република Српска (@Vlada_Srpske)Фото: Тwitter

Уставни суд је, одлучујући у овој уставноправној ствари, имао у виду да је Народна скупштина Републике Српске прогласила ванредно стање у складу са релевантним одредбама Устава, саопштено је из Уставног суда.

Тиме је омогућена примјена одредаба Устава Српске које дају право предсједнику Републике да врши одређене надлежности које припадају Народној скупштини тако што може доносити уредбе са законском снагом којим привремено уређује одређене друштвене односе.

Уставни суд је оцијенио да је, у датим околностима, сазивање и одржавање сједница Народне скупштине било онемогућено и да је у вези са доношењем оспорених уредби прибављено мишљење предсједника Народне скупштине, чиме су били испуњени сви Уставом кумулативно одређени услови за њихову правну ваљаност.

С тим у вези, Уставни суд је имао у виду и да је Народна скупштина Српске накнадно донијела одлуке о потврђивању уредби са законском снагом, те су, због свега наведеног, оне у сагласности са одредбама Устава.