latinica  ћирилица
23/06/2021 |  13:19 ⇒ 13:30 | Аутор: РТРС

Апел послодавцима: Извршити прерасподјелу радног времена

Mинистарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске апеловало је на све послодавце да, због изузетно високих температура ваздуха, изврше прерасподјелу радног времена и тако заштите здравље радника.

Министарство је упутило апел с обзиром да у законодавству Републике Српске нису прописани минимални захтјеви у погледу услова рада радника на отвореном у неповољним микроклиматским условима, као што је велика врућина, а није прописано ни при којим би микроклиматским условима послодавци требало да обуставе радове јер постоји опасност по живот и здравље радника.

Министарство је позвало послодавце у Републици Српској да радно вријеме на отвореном прилагоде временским условима и тако заштите здравље својих радника.

- Неспорно је да учестале врућине утичу на здравље радника, посебно оних који раде на отвореном и дуже вријеме су изложени сунцу због обавеза према послу, због чега долази до пада концентрације у раду и могућности повређивања радника. Међународни стандард ISO 7243 дефинише услове и критеријуме извођења радова у условима високих тепература, а једна од мјера је избјегавање рада у најтоплијем дијелу дана - подсјећају из Министарства.

Из Министарства апелују на послодавце да примијене овај стандард и да изврше прерасподјелу радног времена, те да се радници не налазе на отвореном у најтоплијем дијелу дана, уз напомену да и за рад у затвореним просторијама треба обезбиједити расхлађивање просторија како би се заштитило здравље радника.

Додају да су, у складу са поменутим стандардом у зависности од утврђеног топлотног индекса који је мјеродаван за услове рада на отвореном, у условима високих температура предвиђени начини извођења радова и мјере рада за дате услове као и препоруке за послодавце и раднике везано за превенцију које ће помоћи да се ризик од изложености високим температурама на радном мјесту сведу на најмању могућу мјеру.

Те мјере су организација посла, што обухвата прерасподјелу радног времена, ротација послова, избјегавање рада у најтоплијем дијелу дана (од 11.00 до 15.00 часова,) увођење додатне радне снаге код екстремних услова, осигурање одговарајуће расхлађене просторије за одмор и ношење лагане заштитне одјеће и обуће.

Из Министарства наводе да би Републичка управа за инспекцијске послове требало чешће да буде на терену и да обилази послодавце који се баве дјелатношћу гдје се рад одвија на отвореном, контролошући да ли се послодавци придржавају препорука Министарства и да ли организују рад на начин да заштите здравље радника.