latinica  ћирилица
23/06/2021 |  13:57 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Рајчевић уручио документе родитељима прве "еБебе" у Српској (ФОТО/ВИДЕО)

Данас је у Добоју промовисан информациони систем "еБеба" који омогућава лакши упис новорођенчади у матичну евиденцију. Прва здравствена установа у Српској, у којој ће бити примијењен, јесте добојска Болница "Свети апостол Лука".
Породилиште болнице "Свети апостол Лука" у Добоју - Фото: РТРС
Породилиште болнице "Свети апостол Лука" у ДобојуФото: РТРС

Софија Зекић из Добоја прва је беба која је лична документа добила електронским путем. Родитељима је треће дијете, па знају какве су процедуре пролазили раније.

Мајка Сузана Зекић каже да им је велико задовољство што њихова беба отвара овако значајан пројекат.

- С обзиром на то да нисмо баш мала екипа и да Софија има два старија брата, ово нам је велика олакшица - навела је Зекићева.

Фото: РТРС

Процедура за добијање првих докумената новорођенчета је једноставна, брза и бесплатна. Све се завршава у породилишту.

- Сама процедура почиње одмах по доласку мајке у породилиште гдје се узимају почетни подаци од ње, уносе у програм, а када се изврши порођај онда се уносе и подаци о самој беби - појаснио је директор Болнице "Свети апостол Лука" Младен Гајић.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић, који је уручио прве документе за новорођену бебу Софију, рекао је да је ријеч о капиталном пројекту, који је креиран и реализован само са једним циљем, а то је да се родитељима олакша упис новорођенчета у потребне евиденције.

- Дијете се аутоматски евидентира за здравствено осигурање и сви подаци о осигурању, евидентирању у матичне евиденције и систем МУП-а и све то заједно долази на адресу родитеља, потпуно бесплатно - рекао је Рајчевић.

Осим Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво, у пројекат су укључена министарства унутрашњих послова, здравља и социјалне заштите, Фонд здравственог осигурања и Министарство управе и локалне самоуправе. Матична служба у Добоју спремно је одговорила на нове изазове.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић истакао је да ће овај систем донијети велико олакшање родитељима.

- Град Добој први је који је почео са пројектом "еБеба", а сигуран сам да ће овај пројекат заживјети у читавој Републици Српској - рекао је Јеринић.

За реализацију овог пројекта издвојено је 800.000 КМ, а информациони систем "еБеба" је у власништву Републике Српске. У свим болницама у Српској требало би да буде у функцији до краја августа.