latinica  ћирилица
23/06/2021 |  14:42 | Аутор: Агенције

Рама бијесан због одлагања преговора с ЕУ

Албански премијер Еди Рама изјавио је, поводом одлуке Савјета за опште послове ЕУ да одложи покретање претприступних преговора са Албанијом и Сјеверном Македонијом, да ЕУ мора да схвати да је проблем у њима.
Еди Рама (фото:  Tanjug/ DIMITRIJE GOLL) -
Еди Рама (фото: Tanjug/ DIMITRIJE GOLL)

- Ми смо Европљани без ЕУ. Ми смо Европа, не ЕУ. Окружени смо границама ЕУ, али још нисмо у тој заједници. Али они не могу да нам кажу да смо погријешили. Они морају да схвате да је проблем у њима - рекао је Рама на Економском форуму у Скопљу.

Подсјећамо, Савјет ЕУ одложио је почетак преговора због Бугарске која је блокирала Сјеверну Македонију због одређених језичких и историјских питања.

Рама је истакао да Албанија и Сјеверна Македонија поново морају да чекају на преговоре, али да он више није забринут.

- Не треба да се ослањамо само на Брисел, већ и на нас саме. Ово није први пут да је ЕУ оманула у вези преговора са Албанијом - рекао је Рама и додао да се нада да Бугарска сада неће тражити да се Сјеверна Македонија зове Западна Бугарска, алудирајући на Преспански споразум.

Говорећи о сарадњи у региону, Рама је рекао да у тој области не би требало да буде рестрикција и позвао све да се придруже, како је рекао, "регионалном Шенгену".

- Превише смо млади да будемо изоловани једни од других. Мали смо да носимо мржњу. Области ограничене границама нису довољно интересантне да би видејле велику економску трансформацију, али заједнички простор је веома привлачан - рекао је Рама.