latinica  ћирилица
23/06/2021 |  15:15 | Аутор: СРНА

Рудић: Унапређује се тржиште хартија од вриједности

Разлози за доношење Закона о измјенама и допунама Закона о тржишту хартија од вриједности су потреба да се унаприједи примарно тржиште кроз поједностављење поступка емисије дужничких хартија од вриједности, као и да се омогући даљи развој брокерско‐дилерске дјелатности, с циљем ублажавања негативних посљедица изазваних вирусом корона.
Сњежана Рудић - Фото: Screenshot/YouTube
Сњежана РудићФото: Screenshot/YouTube

Помоћник министра финансија Републике Српске Сњежана Рудић је образлажући приједлог овог акта у Народној скупштини рекла да би поједностављење поступка емисије дужничких хартија од вриједности требало да допринесе како повећању обима емисија, а самим тим и тржишног материјала на Бањалучкој берзи, тако и ефикаснијем приступу разноврсним изворима капитала.

- На овај начин, привредним друштвима би приступ финансијским средствима неопходним за редовне пословне активности или унапређење и проширење пословања био лакши, бржи и јефтинији, а што би олакшало пословање у околностима смањене ликвидности усљед вируса - рекла је Рудићева.

Она је додала да је у знатном обиму извршено усклађивање овог закона и са релевантним прописима Европске уније који уређују предметну материју.

Рудићева је рекла да се разлике између Нацрта и Приједлога закона, које су резултат скупштинске расправе, огледају у томе да је прецизирана одредба којом се уређују измјене и допуне проспекта, а с циљем њене правилне примјене.

- За вријеме јавне понуде емитент не може мијењати проспект у дијелу који се односи на обим емисије, рокове трајања понуде и садржај права дефинисана хартијама од вриједности, укључујући и начин на који су та права обезбијеђена. Осим наведеног, прецизиран је рок у коме је емитент обавезан објавити прекид емисије усљед нових околности, као и рок у којем је обавезан поднијети надлежној Комисији захтјев за измјене и допуне проспекта - навела је Рудићева.