latinica  ћирилица
23/06/2021 |  15:28 ⇒ 15:38 | Аутор: СРНА

Електропривреде Српске и Црне Горе о изградњи ХЕ Суторина

Руководиоци електропривреда Републике Српске и Црне Горе разговарали су данас о подизању нивоа сарадње та два предузећа и реализацији заједничких енергетских пројеката, а најважнији од њих је изградња Хидроелектране Суторина, потврђено је Срни у Електропривреди Републике Српске.
Никшић - састанак - Фото: СРНА
Никшић - састанакФото: СРНА

На састанку Управе Мјешовитог холдинга ЕРС-а, матичног предузећа из Требиња и Одбора директора Електропривреде Црне Горе одржаном у сједишту тог предузећа у Никшићу, закључено је да су потенцијали за објекте из обновљивих извора велики и неки од њих су немогући без заједничког рада - за добробит становништва, локалних заједница, али и привреде уопште.

- Сагледане су могућности вишег нивоа сарадње двије електропривреде, с циљем повећања ефикасности и профитабилности тих система - навели су у Електропривреди Републике Српске.

На састанку је разматрана и могућност искориштења вода ријеке Требишњице у енергетске сврхе и сврхе водоснабдијевања црногорског приморја.

За пројекат ХЕ Суторина, истакли су саговорници, већ постоји одређена пројектна документација, елаборати и студије и Електропривреда Црне Горе је упутила иницијативу Електропривреди Републике Српске за актуелизацију постојеће документације.

На састанку су размијењена и искуства и положај та два предузећа у енергетској транзицији и реорганизацији тих система