latinica  ћирилица
23/06/2021 |  16:06 ⇒ 16:07 | Аутор: СРНА

Линта: "Олуја" је најближа дефиницији геноцида од свих ратних догађаја

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче да је хрватска војна акција "Олуја", у којој је протјерано око 250.000 Срба, а убијено и нестало више од 2.000, најближа дефиницији геноцида од свих догађаја током рата у бившој Југославији.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Поводом изјаве хрватског шефа дипломатије Гордана Грлића Радмана да се од Србија очекује да призна наводни геноцид у Сребреници, Линта наводи да Хрватска 30 година од осамостаљења негира злочин геноцида који је Независна Држава Хрватска током Другог свјетског рата починила над српским народом.

- У питању је један од бројних доказа да се Хрватска није суочила са својом усташком и геноцидном прошлошћу и да живи дубоко заробљена у прошлости - навео је Линта у писаној изјави.

Он истиче да Грлић Радман манипулише питањем несталих лица као најважнијим цивилизацијским питањем, те да прећуткује да су већина несталих лица српске националности, као и да постоје десетине познатих гробних мјеста у Хрватској гдје се налазе посмртни остали Срба које власт у Загребу одбија да ексхумира.

- Једно од познатих гробних мјеста налази се на гробљу у Книну гдје је јуна 1992. године у заједничку гробницу сахрањено 12 Срба који су страдали током хрватске агресије на Миљевачки плато, поред Дрниша. У Заводу за судску медицину у Загребу налази се више од 900 посмртних остатака од који су већина Срби - навео је Линта и додао да хрватска власт годинама опструише процес њихове идентификације.

Он је указао да Грлић Радман прећуткује чињеницу да етнички мотивисано хрватско правосуђе није учинило готово ништа на процесуирању бројних злочина које су припадници хрватских војних и паравојних формација починили над Србима.

- Пристрасно хрватско правосуђе је водило и води велики број монтираних судских поступака против Срба најчешће на основу лажних исказа свједока сарадника с циљем да се оправда потпуна лаж о Србима као злочинцима и агресорима и Хрватима као жртвама и ослободиоцима - наводи Линта.

Он додаје да српско правосуђе "није учинило ништа на процесуирању злочина над Србима у Хрватској".