latinica  ћирилица
23/06/2021 |  18:07 ⇒ 21:32 | Аутор: СРНА

Савјет министара донио одлуку о привременом финансирању

Савјет министара донио је одлуку о привременом финансирању институција и међународних обавеза БиХ за период јули-септембар у износу од 249 милиона КМ.
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС

Овај износ представља четвртину средстава одобрених за финансирање институција БиХ у складу са Законом о буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2020. годину, саопштено је из Савјета министара.

Одлука је донесена на приједлог Министарства финансија и трезора, уз техничке корекције.

Савјет министара усвојио је и информацију Министарства иностраних послова о завршеном вишегодишњем пројекту "Пресељење мисија држава партнера НАТО у зграду "З" у Бриселу".

Одлука о одобравању овог вишегодишњег пројекта донесена је 25. августа 2015. године, а 16. децембра прошле године донесене су њене измјене и допуне, којима су за реализацију пројекта обезбијеђена средства у буџету Министарства иностраних послова у износу од 1.628.419 КМ.

Разлог за доношење ових одлука Савјета министара је одлука држава чланица НАТО-а да сједиште Алијансе у Бриселу буде пресељено у нову зграду, а да мисије држава партнера буду измјештене у зграду "З", гдје је БиХ понуђен простор површине 535 метра квадратна, што одговара величини простора који је Мисија БиХ при НАТО-у до тада изнајмљивала.

Мисија БиХ при НАТО-у је крајем марта 2020. године преселила у нове просторије, те је уплатом преосталог дуга према НАТО канцеларији за пројектовање и пресељење у износу од 523.885 КМ, у фебруару ове године измирена укупна обавеза Министарства и окончан пројекат пресељења.

Министри су се упознали са информацијом Дирекције за европске интеграције БиХ након одржавања петог састанка Одбора за стабилизацију и придруживање између ЕУ и БиХ 26. новембра прошле године.

Одбор је разматрао питања из кључних области у оквиру процеса европских интеграција, посебно о провођењу 14 кључних приоритета из Мишљења Европске комисије и изради Програма интегрисања.

Дискутовано је о низу питања из политичког и економског критеријума, а посебан фокус је стављен на изборе и реформу изборног законодавства, те владавину права и рад правосуђа.

У оквиру дијела који се односи на спровођење Споразума, разговарано је о областима трговине, пољопривреде, унутрашњег тржишта, социјалне политике и иновација, транспорта, енергије, заштите околине и регионалног развоја.

Европска комисија је након одржаног састанка доставила препоруке за надлежне институције у БиХ, које су саставни дио информације.

Савјет министара упознао се са препорукама Европске комисије достављеним након одржаног петог састанка Одбора за стабилизацију и придруживање, те је задужио све надлежне институције БиХ и позвао надлежне институције Брчко дистрикза, ентитета и кантона да поступе у складу са овим препорукама.

На сједници је утврђен приједлог основа за покретање поступка за вођење преговора ради закључивања споразума о сарадњи у подручју одбране између Савјета министара и Владе Катара.

- Катар пружа подршку БиХ као велики донатор помоћи и инвеститор. У контактима са званичницима Катара, исказана је спремност да ова држава подржи одређене програме и планове који би кроз материјалне донације допринијели повећању опште безбједности у БиХ - наводи се у саопштењу.

То се односи на рјешавање вишкова наоружања и муниције, те повећања безбједности њиховог складиштења, као и на могућност подршке Катара донацијама за опремање и модернизацију Оружаних снага БиХ, било кроз билатералну сарадњу или укључењем Катара у одређене мултилатералне донаторске програме.

Задужено је Министарство одбране у Савјету министара да Приједлог основа упути Предсједништву БиХ у даљу процедуру, уз приједлог да за потписника споразума именује министра одбране.