latinica  ћирилица
23/06/2021 |  18:20 ⇒ 24/06/2021 | 07:30 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Доста нам је више Бакирове и реторике и идеологије (ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је Срни да је Бакир Изетбеговић одавно један од највећих фактора нестабилности у регији и да његова политика наставља да трује односе и уништава шансе за помирење.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

На питање Срне да прокоментарише данашњу Изетбеговићеву изјаву у вези са Косметом и Српском, Цвијановић је одговорила да је превише, па макар то било и од Бакира Изетбеговића.

Ако је неморално причати о одвајању, рекла је Цвијановићева, како није неморално водити и даље рат, само другим средствима, а очекивати заједнички живот.

- У перцепцији народа у Републици Српској, под плаштом приче о прављењу неке централизоване тобоже функционалније БиХ, крије се намјера прављења муслиманске државе која не уважава чињеницу да у њој живе три конститутивна народа са истим правима, али и својом визијом како треба да изгледа држава ако је заједничка - рекла је предсједница Српске.

Она је оцијенила да тешко може да буде заједничка ако се чак ни жртве не третирају на исти начин, а да не помиње остало.

Цвијановић је упитала каква је то држава у којој је ФБиХ десетине хиљада пензионера оставила без права на пензију иако су је зарадили прије рата на територији исте те ФБиХ.

- То што Изетбеговић оптужује оне са којима би наводно заједно живио неће избрисати сјећање да се са његовом политиком повезује учешће муџахедина који су на најбруталнији начин одсијецали главе и сијали смрт - рекла је предсједница Српске.

Цвијановић је нагласила да изјаве Бакира Изетбеговића, поред тога што урушавају односе у БиХ, представљају и директан атак на територијални интегритет Србије, али и деградирање институција БиХ које не препознају никакав субјект под називом "Косово", већ искључиво јужну српску покрајину која се зове Косово и Метохија.

- А ако већ сматра да може дијелити лекције предсједнику Србије, могао би коначно да одговори на питање ко је покушао да убије Александра Вучића у Сребреници и зашто починиоци и њихови налогодавци до данас нису приведени правди. Искрено речено, доста нам је више Бакирове и реторике и идеологије - поручила је предсједница Републике Српске.

Подсјећамо, Изетбеговић је данас за комплексне политичке, безбједносне и економске проблеме у БиХ оптужио српске кадрове предвођене СНСД-ом, хрватске и ХДЗ БиХ, па чак и дијелом бошњачке опозиционе, које је назвао издајницима.