latinica  ћирилица
23/06/2021 |  18:25 | Аутор: СРНА

"Савјет министара није учествовао у куповини пословног простора УИО у Бањалуци"

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је данас да је одлука о куповини пословног простора за потребе Управе за индиректно опорезивање БиХ у Бањалуци у директној надлежности Управног одбора ове управе, те да Савјет министара ни на који није учествовао у том поступку, нити је то могао.
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

Одговарајући на питање новинара да прокоментарише тврдње лидера ПДП-а Бранислава Бореновића да је Савјет министара донио одлуку о куповини пословног простора за УИО у Бањалуци, Тегелтија је рекао да у БиХ постоје институције које тај поступак спроводе апсолутно самостално без икаквог утицаја Савјета министара, што је случај са Управним одбором УИО, наглашавајући да то зна јер је и сам дуги низ година био члан овог одбора.

- Одлука УИО о куповини постора, одлука о избору понуђача и све друго је апсолутно у директној надлежности Управног одбора, који никада нити информисао Савјет министара о куповини, нити је тражио сагласност за расписивање конкурса, као што то ради Служба за заједничке послове - појаснио је Тегелтија на конференцији за новинаре у Сарајеву.

Према његовим ријечима, Савјет министара има Службу за заједничке послове, која за институције БиХ купује пословне просторе, која након спроведене процедуре подноси извјештај Савјету министара, што није случај са УИО.

- Прије много година донесена је одлука о вишегодишњим капиталним улагањима, када је дефинисан значајан износ средстава за набавку зграда, просторија за много институција у БиХ, као за регионални центар УИО у Сарајеву, Мостару, изградњи граничних прелаза итд. У тим случајевима се само планира финансијски оквир, а у свему осталом само учествује Управни одбора Управе - рекао је Тегелтија.

Упитан да прокоментарише тврдње опозиције о неспособности Савјета министара и позиву предсједавајућем да поднесе оставку, Тегелтија је рекао да то није ништа ново, те да је то посао опозиције, чији лидери траже "простор за своју афирмацију и неке своје бирке".

- Мислим да би требали /опозициони лидер/ да науче да радећи против Републике Српске, против представника у Сарајеву никада неће добити подршку грађана у Српској -  поручио је Тегелтија.