latinica  ћирилица
23/06/2021 |  18:30 | Аутор: СРНА

Експертски тим допуњен новим стручњацима

Савјет министара је, на приједлог Министарства спољне трговине и економских односа, донио одлуку о допуни одлуке о именовању експертског тима за праћење стања и активности у вези са проблематиком одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на локацији Трговске горе.
Трговска гора - Фото: илустрација
Трговска гораФото: илустрација

Узимајући у обзир новонасталу ситуацију проузроковану учесталим земљотресима у Хрватској и БиХ, експертски тим је овом одлуком допуњен стручњацима за регионалну геологију, земљотресе и сеизмичка испитивања, хидротехнику и процјену утицаја на животну средину, те представником невладине организације "Грин тим", саопштено је из Савјета министара.

Министри су данас усвојили информацију Регулаторне агенције за радијациону и нуклеарну безбједност БиХ о планираним и предузетим активностима на реализацији препорука из извјештаја о извршеној ревизији учинка о теми "Активности институција БиХ на осигуравању радијационе и нуклеарне безбједности".

Препоруке се односе на управљање радиоактивним отпадом, поступање институција у вези са питањем потенцијалне изградње складишта или одлагалишта радиоактивног отпада у сусједној Хрватској у близини границе са БиХ, активности које проводи Инспекторат Агенције, као и мониторинг радиоактивности у животној средини.

У вези са изналажењем потенцијалне локације за будуће централизовано складиште радиоактивног отпада и истрошених радиоактивних извора у БиХ, Агенција је од Савјета министара и ентитетских влада затражила да именују нове или потврде раније именоване представнике у комисију која ће се бавити анализом досадашњих посјета потенцијалним локацијама и предлагати коначно рјешење за централизовано складиште.

Агенција сматра да је потребно предузети конкретне кораке у које би били укључени сви релевантни представници власти како би ово питање било коначно ријешено.

Када је у питању поступање у вези са могућом изградњом складишта/одлагалишта радиоактивног отпада на Трговској гори, у Хрватској, Савјет министара је крајем прошле године формирао експертски и правни тим који се баве овим питањима.

Сходно томе, активности су интензивиране и предузима се све што је у моћи институција БиХ како би се Хрватска спријечила у намјери да одлаже радиоактивни отпад и истрошено нуклеарно гориво на Трговској гори, додаје се у саопштењу.

Регулаторна агенција за радијациону и нуклеарну безбједност задужена је да информацију достави Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ и Канцеларији за ревизију институција БиХ.

Савјет министара је, на приједлог Министарства безбједности, донио одлуку о измјенама одлуке о формирању радне групе за израду измјена и допуна Правилника о чувању и уништавању одузете дроге, психотропних супстанци, биљака из којих се може добити дрога и прекурсора.

У радну групу је именован нови шеф Одсјека за сузбијање злоупотребе дроге у Министарству безбједности Драган Вукадин.

Радна група је задужена да у року од 18 мјесеци сачини измјене и допуне Правилника о чувању и уништавању одузете дроге, психотропних супстанци, биљака из којих се може добити дрога и прекурсора.

Министарство безбједности ће, након прикупљених потребних мишљења, Приједлог измјена и допуна Правилника доставити Савјету министара на разматрање и усвајање.

На приједлог Министарства цивилних послова, министри су усвојили извјештај о закључивању меморандума о сарадњи у области спорта између Министарства цивилних послова и Министарства људских ресурса Мађарске.

Меморандумом, који су 16. марта у Сарајеву потписали министар цивилних послова у Савјету министара Анкица Гудељевић и министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто, предвиђена је сарадња институција задужених за спорт двије земље кроз заједничке активности и размјене искустава.

Предвиђена је и сарадња спортских удружења и савеза у области различитих спортских дисциплина врхунског спорта кроз учешће у заједничкој обуци, турнирима, традиционалним спортским манифестацијама, као и размјена сродних спортских дисциплина и особља /тренера, менаџера, медицинског особља/, подстицање учешћа стручњака на спортским семинарима, симпозијумима и конференцијама у организацији обје стране који су од заједничког интереса, те организовање билатералних спортских окупљања с циљем размјене искустава, као и консултације на реконструкцији и одржавању спортских објеката.

Савјет министара задужио је Министарство цивилних послова да извјештај упути у даљу процедуру и достави Предсједништву БиХ.