latinica  ћирилица
23/06/2021 |  18:30 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

Градишка: Изложба Милић од Мачве (ВИДЕО)

Потпредсједница Владе Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић у Културном центру Градишка отвориле је изложбу цртежа српског сликара Милића од Мачве.
Маја Гојковић у Градишци - Фото: СРНА
Маја Гојковић у ГрадишциФото: СРНА

Изложбу чине тридесетак цртежа Лепенског вира који указују на традицију изгубљене цивилизације, настали шездесетих година рађени у оловци и тушу. Већина радова је из приватне збирке Душанке Суботић Хомен праунуке градишког пријератног проте Душана Суботића.

- Он је био посебан за нас јер се у време комунизма храбро бавио темаме које су некада биле забрањене, а и сада неко покушава да забрани да се бавимо њима и да широм отворених очију примећујемо колико је страдао српски народ. Он је кроз неки свој надреализам симболично то показивао - рекла је Гојковићева.

Цртежи изложени у Градишци представљају огромно културно богаство Српског народа које треба бити подједнако доступно посјетиоцима у Србији и Републици Српској.

Изложбу је посјетила и њено краљевско височанство принцеза Јелисавета Карађорђевић за коју Република Српска има посебно мјесто у животу.

Поставка о стваралаштву Милића представља посебност и даје изложби ексклузивност имајући у виду да поједини цртежи никада нису излагани.