latinica  ћирилица
23/06/2021 |  18:40 ⇒ 18:41 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Предсједништво нема сагласност о појединим ставкама у буџету

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија рекао је да је увјерен да проблем у вези са утврђивањем приједлога буџета БиХ за ову годину није у неодржавању сједница Предсједништва БиХ, него у непостојању сагласности његових чланова о појединим позицијама у буџету.
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

Констатујући да не може за све бити крив предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, па и за заказивање сједнице Предсједништва, Тегелтија је рекао да нема званичне информације из ове институције шта је спорно у вези са утврђивањем приједлога буџета.

Он је подсјетио да је Предсједништво БиХ врло брзо Савјету министара вратило прву верзију приједлога буџета БиХ за ову годину тражећи да се предвиде средства за подршку опоравку од пандемије вируса корона и са које позиције то да се уради.

- Савјет министара је то одмах урадио и одмах упутио у Предсједништво, које је званични предлагач буџета - навео је Тегелтија на конференцији за новинаре у Сарајеву.

Он је прецизирао да су сада отворене неке друге теме, попут приче о платама, али да нико не жели званично да саопшти шта је спорно.

- Какву год Предсједништво да донесе одлуку, ми ћемо је испоштовати - закључио је Тегелтија.

Када је ријеч о утврђеном Приједлогу измјена и допуна Закона о Виском судском и тужилачком савјету /ВСТС/ БиХ, Тегелтија је поновио да је кључно питање предвиђено успостављање јединице за интегритет, која би провјеравала и доказивала наводе из пријава носилаца судских и тужилачких функција о имовини.

- Није спорна јединица за интегритет, да ли постоји склад између имовине и прихода, али то треба препустити постојећим институцијама - рекао је Тегелтија.

Предсједавајући Савјета министара поновио је своје увјерење да ће у Парламентарној скупштини овај проблем бити ријешен, посебно имајући у виду да ни ВСТС-у није јасно како би радио овај посао.

Тегелтија је навео да су међународни представници извршили притисак у вези са овим питањем, као да желе да нешто буде написано као неко побољшање, а да ни сами нису свјесни како то да се спроведе, не угрожавајући интегритет људи који су предмет провјере.

Он је подсјетио да је данас у Народној скупштини Републике Српске разматран закон о испитивању поријекла имовине, који предвиђа у одређеном временском року формирање унутар Пореске управе одјељења које би се бавило тим питањем.

Одговарајући на новинарско питање о националном дисбалансу на челним позицијама у правосудним институцијама БиХ, Тегелтија је оцијенио да тај проблем треба да буде ријешен законским сетом који ће се бавити правосуђем, па и кадровским питањима.

- Сектор безбједности у БиХ чини шест институција, за које је јасно усаглашено које позиције припадају ком народу и у ком року се оне могу ротирати - рекао је Тегелтија, констатујући да је у безбједносном сектору на тај начин обезбијеђена правилна заступљеност свих народа на челним позицијама.

Он је истакао да таква спремност не постоји у институцијама правосуђа, те да не постоје ни законски механизми за контролу, због чега долази до дисбаланса па су на руководећим позицијама двије или три особе из једног народа, док други нема ниједну позицију.

- Надам се да ће се о томе водити рачуна када будемо спремни за цјеловиту реформу правосуђа - рекао је Тегелтија и додао да, не оспоравајући професионалне квалитете људи који су сада на руководећим правосудним функцијама, није добро да се неки народ осјећа угроженим.

Када је ријеч о процесу придруживања земаља западног Балкана ЕУ, Тегелтија је подсјетио да је у посљедње вријеме било неколико састанака у вези са овим питањем и да је заједничко становиште свих који представљају земље региона то да чланице ЕУ не валоризују довољно постигнуте резултате без обзира да ли се ради о Албанији, БиХ или Србији, која чини велике кораке.

Према његовим ријечима, увијек се тражи неки нови услов за већ добијени статус.

- За БиХ су у новембру европски комесари рекли да су три законска рјешења услов за добијање кандидатског статуса, а у јануару је већ стигао и четврти услов - Изборни закон - рекао је Тегелтија.

Он је навео да постоји велики број чланица ЕУ које су спремне да прихватите земље западног Балкана и благонаклоно гледају на проширење, али да постоје и оне које не показују спремност.

- Сматрам да требамо спроводити реформе које су нама потребне, не због ЕУ, него нас, све оно што урадимо и побољшамо рад наших институција је у нашем интересу, а кандидатски статус, чланство, доћи ће једног дана - поручио је Тегелтија.

Од сутрашњег гласања Европског парламента о амандманима и извјештају о напретку БиХ на путу приступања ЕУ Тегелтија очекује да ће одражавати оно што је наведено у извјештају Европске комисије.

- Мислим да Европска комисија има довољно аргумената да прихвати да је БиХ испунила довољан број кредибилних мјера и да додијели БиХ статус кандидата. Статус кандидата са становишта грађана неће ништа озбиљно промијенити, али ће бити степеница у стицању статуса кандидата - закључио је Тегелтија.