latinica  ћирилица
23/06/2021 |  18:50 ⇒ 24/06/2021 | 07:31 | Аутор: РТРС

Шта је циљ Нацрта закона о утврђивању поријекла имовине? (ВИДЕО)

Други дан 17. редовне сједнице Народне скупштине Републике Српске посланици су окончали расправом о Нацрту закона о утврђивању поријекла имовине и посебном порезу на имовину.
Народна скупштина - Фото: РТРС
Народна скупштинаФото: РТРС

Према образложењу предлагача, закон треба да обезбиједи ефикаснији систем борбе против корупције.

Текст нацрта пред посланике јесте упутио Клуб СНСД-а, али о потреби доношења законског рјешења о утврђивању поријекла имовине годинама говори и опозиција. Идеја предлагача, како је истакнуто у материјалима, јесте да се под лупу ставе сви грађани који имају увећање имовине у узастопне три године, веће од 300.000 хиљада марака.

Сматрају да ће тако Српска показати да нема компромиса у погледу борбе против корупције.

Конструктивна је била дискусија посланика, али ипак уз критике СДС-а и ПДП-а. Из ДЕМОС-а предлажу да законом треба обухватити и повезана лица, попут чланова породице. Предлагач је раније саопштио да ће сви смислени приједлози бити размотрени и увршћени у текст. Најављена је и јавна расправа.

Стан, кућа, пословне зграде и просторије само су неке од непокретних ствари који ће бити одузете од оног ко не успије доказати сразмјеру између примања и имовине коју посједује.

Предмет контроле биће између осталог и покретне ствари, хартије од вриједности, штедни улози, наводи се у нацрту закона о утврђивању поријекла имовине и посебног пореза на имовину.

- Потреба за оваквим законом садржана је превасходно у снажној друштвеној потреби за искорјењивањем корупције и сиве економије, као и подизању свијести о плаћању пореза, али уједно и у потреби за постављањем снажних темеља пореске дисциплине у Српској. Социјална компонента овог закона јесте јасно и недвосмислено утврђено одређивање несразмјере између прихода и имовине - рекао је шеф Клуба посланика СНСД-а Игор Жунић.

У поступку контроле и утврђивања поријекла имовине учествује више институција и агенција у Републици Српској. Нацртом је предвиђено и плаћање посебног пореза од 75 одсто ако се утврди да је било одређених малверзација у вези поријекла имовине. Поједини посланици и власти и опозиције кажу да су против опорезивања.

Шеф Клуба посланика СДС-а Миладин Станић рекао је да СДС има "далеко бољи приједлог овог закона у односу на СНСД-ов", те је нагласио да нелегалну стечену имовину треба потпуно одузимати.

Шеф Клуба посланика Демоса Споменка Стевановић рекла је да Нацрт закона о утврђивању поријекла имовине и посебном порезу на имовину треба усвојити, јер је то један од услова за успоставу правне државе, те ефикасну борбу са корупцијом и сивом економијом.

У нацрту је наведено да физичко лице по захтјеву Пореске управе наводи податке о имовини коју посједује у Републици Српској , Федерацији, дистрикту Брчко и иностранству.

Терет доказивања увећања имовине за 300.000 марака три године узастопно је на Пореској управи, на осумњиченом терет доказивања стицања те имовине. Поједини посланици опозиције већ сад од предлагача желе да чују какве ће ефекте овакав закон дати.

Власт подсјећа да Република Српска има закон о одузимању имовине стечене криминалним дјелом,али нема значајних резултата.

Предвиђено је да када закон буде усвојен и објављен у Службеном гласнику на снагу ступи годину послије. Постоје мишљења да ће се и у том времену десити одређене корекције.