latinica  ћирилица
23/06/2021 |  21:24 ⇒ 21:27 | Аутор: СРНА

Захарова: Британски амбасадор биће позван због провокације у Црном Мору

Британски амбасадор у Москви биће позван у Министарство иностраних послова Русије због дрске провокације британског разарача у Црном мору, изјавила је портпарол овог министарства Марија Захарова.
Марија Захарова  (Фото: Sputnik/ Евгений Биятов) -
Марија Захарова (Фото: Sputnik/ Евгений Биятов)

Захарова је нагласила да овај инцидент Москва квалификује као дрску британску провокацију која је у супротности са међународним правом и руским законом, преноси "Спутњик".

Разарач "Дефендер" Ратне морнарице Велике Британије, крећући се сјеверозападним дијелом Црног мора, нарушио је државну границу Русије и ушао три километара у територијално море у области рта Фиолент.

Због овог инцидента црноморска флота Русије заједно са Пограничном службом ФСБ испалила је три хица упозорења како би спречила британски разарач да наруши руску државну границу.

Према наводима Министарства одбране Русије, британски разарач је претходно добио упозорење да ће бити употријебљено наоружање уколико повриједи границе Руске Федерације, међутим, војни брод на то упозорење није реаговао.

Министарство одбране Велике Британије тврди да њихов разарач реализује миран пролазак кроз територијалне воде Украјине и да нико није пуцао на њега.