latinica  ћирилица
24/06/2021 |  08:46 ⇒ 10:45 | Аутор: РТРС

"Дани косидбе на Балкани": 31. такмичење у ручном кошењу траве (ВИДЕО)

Сви који се ових дана задесе у Мркоњић Граду, имају у чему да уживају. Доста је садржаја у оквиру "Љета у Мркоњић Граду", а туристичку понуду употпуњава и манифестација "Дани косидбе на Балкани - Меморијал Лазар Лакета", такмичење у ручном кошењу траве косом кованицом, која ће се ове године одржати 31. пут.
Косидба - Фото: РТРС
КосидбаФото: РТРС

Један од заштитиних знакова Мркоњић Града је свакако коса кованица варцарка, која је добила назив по Варцар Вакуфу, некадашњем називу Мркоњић Града, у којем се ове бритке косе израђују неколико вијекова уназад, а тајна прављења оштрих и љутих варцарки се преноси с кољена на кољено и мркоњићки мајстори, ковачи је годинама опрезно и вјешто чувају.

Милорад Сладојевић, мркоњићки косац и ковач, чува традицију кујући чувене бритке и неломљиве косе "варцарке".

- По многима, за кошење траве нити је било нити ће бити боље косе од "варцарке", којој име потиче од Варцар Вакуфа, како се некад звао Мркоњић Град. Мајстори овог заната преносили су с кољена на кољено тајне прављења уникатних коса, а некада је у Варцар Вакуфу било четрдесетак ковачница и на све стране се чуо звук ковачког чекића. Тајна наших коса је у каљењу, а потребан је и квалитетан материјал, као и одговарајући климатски услови - истиче Сладојевић и напомиње да су оне сувенир града.

Сладојевић се три пуне деценије бави и кошењем траве - такмичио се по разним косиштима у Србији, Словенији, Црној Гори и БиХ, одакле је донио много титула, диплома, пехара и новчаних награда.

Сладојевић каже да су "Дани косидбе на Балкани" бренд и дио традиције Мркоњић Града, те да ће и ове године учествовати у овој манифестацији.

"Дани косидбе на Балкани - Меморијал Лазар Лакета" биће одржани у суботу, 26. јуна од 12.00 часова, у складу са препорученим епидемиолошким мјерама. Начелник општине Мркоњић Град Драган Виђевић рекао је да је све спремно и позвао све заинтересоване да посјете ову манифестацију.

Опширније погледајте у прилогу: