latinica  ћирилица
24/06/2021 |  09:17 | Аутор: РТС

Маљковићева: О овој утакмици ће се причати годинама, али сада идемо на медаљу!

Селекторка кошаркашица Србије Марина Маљковић била је пресрећна послије пласмана у полуфинале Европског првенства.
Репрезентација Србије (Фото: FIBA) -
Репрезентација Србије (Фото: FIBA)

"Лавице" су се пласирале међу четири најбоље екипе на Старом континенту великом побједом над домаћом селекцијом Шпаније, а Маљковићева је истакла да ће се та утакмица памтити годинама.

Србија је елиминисала двоструког узастопног европског шампиона 71:64 послије продужетка. 

- Дјевојке су те које су давале кошеве, оне треба у том моменту да славе... Побиједили смо огромну Шпанију, велику екипу, која игра сјајну кошарку. По интензитету сви пореде њихово трчање са мушкарцима. Стварно смо успјели да побједимо огромну екипу на њиховом терену. И то у Валенсији, у граду гдје је Шпанија - Шпанија - у даху је причала Марина Маљковић.

- Честитам свим својим кошаркашицама. Од прве до дванаесте, јер је невјероватно колико су све показале да су тим и колико су допринијеле овој побједи. Не можете то ни да замислите. Све играчице са клупе, које су улазиле минут или два, плакале су. То је била та наша снага. Честитам свима на менталној и физичкој снази на овој утакмици - додала је Марина.

Шпанија је имала предност 61:55 на два и по минута прије краја, а онда је услиједила паклена завршница српског тима, који серијом 7:0 стиже до преокрета и вођства.

А онда једна, благо речено, невјероватна судска одлука, која је шпанском тиму просто поклонила два слободна бацања на секунду и по до краја.

- Видејли сте колико смо морали да стиснемо зубе, у неколико ситуација. То је много тешко! Било је много тешко превазићи све то. Превазићи такав стрес и ја им од свег срца честитам. Показале су како се бори за своју земљу, управо у тим ситуацијама. Довољно смо мудри да знамо да ништа нисмо урадили, да је ово била велика утакмица у нашим каријерама. Дефинитивно! О њој ће се пуно причати, годинама - рекла је Марина.

За крај, истакла је да се овде неће зауставити.

- Драго ми је због дјевојака. Знамо за шта смо дошли и шта је наш циљ. Идемо на медаљу! У полуфиналу нас чека Белгија, још једна велика екипа - закључила је Маљковићева.