latinica  ћирилица
24/06/2021 |  09:56 ⇒ 13:38 | Аутор: РТРС

НСРС: Дан за гласање (ВИДЕО)

Народна скупштина Републике Српске размотрила је данас Нацрт закона о утврђивању поријекла имовине и посебном порезу на имовину и Нацрт закона о друштвеном предузетништву Републике Српске. Трећег дана засједања на 17. редовној сједници пред посланицима је и дан за гласање.
Народна скупштина Републике Српске - Фото: РТРС
Народна скупштина Републике СрпскеФото: РТРС

Пренос на РТРС плусу и нашем порталу.

 

Данашњи дан обиљежиле су критике опозиције и позив посланика из владајуће коалиције, у највећој мјери СНСД-а, да се конструктивном расправом дође до што квалитетнијег текста.

Закон ће и у јавну расправу, бар према приједлогу значајној броја посланика, али и Законодавног одбора. Након 90 дана јавне расправе и прилагођавања текста свим захтјевима поново ће пред посланике у форми приједлога. Према тексту нацрта предлагач каже да ће Република Српска, стављањем под лупу сваког појединца чија имовина је у узастопне три године расла више од 300.000 КМ, јасно ставити до знања да нема компромиса у борби против корупције и искорјењивања сиве економије.

Према нацрту би за вођење поступка била надлежна Пореска управа, а био би формиран и посебан порез примјеном стопе од 75 одсто на пореску основицу, која се утврђује у вриједности имовине, а приход од тог пореза би припао буџету Републике.

Приликом утврђивања поријекла и вриједности имовине узимала би се у обзир цјелокупна имовина физичког лица, непокретности, право грађења, хартије од вриједности, моторна возила, штедња, крипто валуте и остала имовина, али и имовинска права.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је Српској потребан закон о утврђивању поријекла имовине и посебном порезу на имовину, али да није сигуран да ће на овом плану бити постигнути адекватни резултати уколико не буде одговарајуће сарадње судова и тужилаштава.

Потпредсједник Владе Антон Касиповић рекао је да је увјерен да је свима у Српској потребан закон о утврђивању поријекла имовине и посебном порезу на имовину, те је изразио наду да ће се у јавној расправи добити што квалитетнији приједлог овог акта.

Посланици ће разматрати и Нацрт закона о измјени Закона о пензијском и инвалидском осигурању, који је предложио посланик Перица Бундало.