latinica  ћирилица
24/06/2021 |  10:08 ⇒ 12:07 | Аутор: СРНА

"Политичко Сарајево упорно задире у унутрашња питања Кине"

Професор међународних односа на Факултету политичких наука у Бањалуци Жељко Будимир истакао је да је злоупотреба спољне политике од министарке иностраних послова у Савјету министара Бисере Турковић пракса коју она очигледно не мисли да мијења до краја свог мандата.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

- Овај пут је ријеч о веома неозбиљном и неодговорном потезу, поготово зато што је Кина до сада показала пуну принципијелност и да не жели да се мијеша у унутрашња питања БиХ. С друге стране, политичко Сарајево је већ на неколико тема реаговало потпуно супротно и задирући у унутрашња питања Кине, а проблем је што су та реаговања сваки пут била као да су написана у Бриселу или Вашингтону - истакао је Будимир коментаришући најновији дипломатски скандал који је уз подршку Турковићеве извела амбасадорка при УН у Женеви подршком заједничкој изјави појединих, углавном западних земаља о стању људских права у Кини.

Будимир је истакао да се сарајевска, односно бошњачка политика ограђује од свега што не долази из та два центра, што је неодговорно према грађанима, прије свега грађанима ФБиХ.

- Овај потез може да угрози инвестиције Кине у БиХ и подршку коју та земља константно пружа БиХ, а између осталог и у борби против вируса корона. Зато је веома важно што је реаговао српски члан Предсједништва БиХ, прецизирајући да то није званични став БиХ, поготово не став Срба и Републике Српске - рекао је Будимир за Глас Српске.

Савјетница за спољну политику српског члана Предсједништва БиХ Ана Тришић Бабић истакла је да кадар СДА, предвођен Бисером Турковић, својим потезима у континуитету наносе штету БиХ.

- Мале земље као што је БиХ морају да имају посебан сензибилитет када су у питању интереси великих свјетских сила и морају дати све од себе да се не нађу у вртлогу њихових сукоба и трвења. Велике силе се на крају обично договоре, а мале трпе посљедице. Плашим се да тако не буде и у овом случају - рекла је Бабићева.

Медији су пренијели да је из кинеског Министарства спољних послова поручено да је покушај блаћења Кине кроз усвајање заједничке изјаве о стању људских права поново пропао.

- Позивамо ове земље да се добро погледају у огледало, дубоко размисле и предузму конкретне мјере за рјешавање властитих озбиљних проблема - навели су из кинеског Министарства, говорећи о проблему и стању људских права у земљама попут Канаде, САД и Велике Британије.