latinica  ћирилица
24/06/2021 |  10:19 ⇒ 12:07 | Аутор: СРНА

Владика Сергије: Једновјерна браћа у Подгорици због власти посрћу у братомржњи

Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки и рмањски Сергије рекао је да су се у Подгорици једновјерна браћа помоћу подршке блаженопочившег митрополита црногорско-приморског Амфилохија успела на власт, а данас због парчета те исте власти посрћу у братомржњи, оптужбама, клеветама, испуњавајући, ничим изазвани, клетву непријатеља.
Владика Сергије - Фото: РТРС
Владика СергијеФото: РТРС

Епископ Сергије је рекао да се не може вољети народ коме се припада уколико се не воле сви који га чине.

- Подијељени међу собом, ископали смо политичке ровове из којих испаљујемо плотуне мржње једни на друге, радујемо се пропасти оних који нас не воле и оних које не волимо, док истовремено причамо о српству, лажући сами себе, јер не можемо вољети народ којем припадамо ако не волимо све оне који тај народ чине народом - навео је владика у бесједи објављеној на сајту Епархије бихаћко-петровачке.

Епископ Сергије је истакао да српски народ треба да се бави собом, јер ако сами себи не помогну, ни други им неће моћи помоћи.

- Док тражимо наше мјесто под Сунцем тумарамо од Европе до Русије, у далекој Кини тражимо сламку спаса, не схватајући да смо сами себи и узрок и посљедица и успон и пад - додао је владика.

Епископ Сергије је навео да народ није спреман да се суочи са својим манама које се умножавају, а које доводе до тога да се у брату непријатељ налази.

- Ближи нам се Видовдан, ни први ни посљедњи. Дође и прође, а ми остајемо исти, сами са собом, неспремни да се суочимо са злом у себи, са манама које умножавамо, са гријесима који нам као рђа изједају душу, а ми то не видимо нити желимо да видимо... Због тога тонемо у бездан братомржње. Поред нас самих непријатељи нам не требају. Ми радимо њихов посао - навео је владика Сергије.

Он је поручио да народ подијељен државним границама, омеђен политичким партијама и сукобљен због ситница којих се сутра неће ни сјећати, не примјећује да живот пролази.

- Живот, који смо добили као дар и као прилику да од њега нешто направимо, неумитно тече, носећи наше неостварене планове у амбис бесмисла овога свијета - додао је епископ Сергије.

Владика Сергије је рекао да је долазећи Видовдан прилика да се вјерници огледају у огледалу истине, да би у смртном часу, кад дође тај страшни трен, могли сами себи потврдити да су живјели живот достојан човјека, да су учинили све што су могли како би постали бољи, праведнији, поштенији.

- Устани царе Лазаре, васкрсни у нама сво оно добро које смо сами у себи закопали. Пробуди се у нама, будећи заспалу љубав према онима од којих сви окрећу главу, како бисмо на Косову Пољу нашег срца угледали твој лик, да нас опомене и посрами - навео је епископ Сергије.