latinica  ћирилица
24/06/2021 |  10:24 ⇒ 13:17 | Аутор: СРНА

Кина захвална Додику на подршци и узнемирена потезом Турковићеве

Амбасада Кине у БиХ захвална је српском члану и предсједавајућем Предсједништва БиХ Милораду Додику на подршци коју је пружио овој земљи у вези са дипломатским скандалом који је направила амбасадорка БиХ у Мисији УН у Женеви Нермина Капетановић, уз подршку министарке спољних послова у Савјету министара Бисере Турковић.
Милорад Додик (Фото: Tanjug/DRAGAN KUJUNDZIC) -
Милорад Додик (Фото: Tanjug/DRAGAN KUJUNDZIC)

- Захваљујемо Додику, те многим пријатељима из БиХ на досљедном, објективном и праведном ставу о питањима у вези са Кином и исказаној моралној подршци Кини - истакли су из Амбасаде Кине у БиХ и навели да су са радошћу прочитали саопштење из кабинета српског члана Предсједништва БиХ у вези са придруживањем БиХ заједничкој изјави против Кине на 47. сједници Савјета за људска права УН.

Из кинеске Амбасаде за Глас Српске су истакли да поједине земље са САД, Канадом и Великом Британијом на челу нападају и клевећу Кину под кринком људских права и грубо се мијешају у унутрашње послове Кине, злоупотребљавајући платформу Савјета за људска права УН, ширећи измишљене и лажне информације с циљем да поремете развој Кине.

- Надлежно министарство БиХ је овог пута супотписало ову заједничку изјаву, затварајући очи пред чињеницама. Такав чин је нанио штету пријатељским односима између Кине и БиХ, због чега смо остали дубоко узнемирени и збуњени - навели су из Амбасаде Кине.

У кинеској Амбасади сматрају да у овом тренутку БиХ треба да обрати више пажње на своја питања, умјесто мијешања у унутрашња питања других земаља.

Управо на овој сједници Савјета за људска права УН, истакли су из кинеске Амбасаде, више од 90 земаља је упутило позив за правду и проговорило за Кину, истичући да су поштовање суверенитета, независности и територијалног интегритета свих земаља и неуплитање у унутрашње ствари суверених држава основне норме којима се уређују међународни односи.

- Констатују да се треба успротивити политички мотивисаним и неутемељеним оптужбама против Кине заснованим на дезинформацијама, те мијешању у кинеска унутрашња питања под изговором људских права. Тако је већина међународне заједнице приказала јасан став и открила лицемјерје појединих западних земаља, мањине међународне заједнице - навели су из Амбасаде Кине.

У Амбасади су увјерени да већина људи у БиХ има објективно гледање и коначно ће увидјети стварну намјеру појединих земаља које се баве антикинеским активностима, јер је вријеме да се заврши њихова фарса.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је у уторак да у потпуности подржава територијални интегритет и цјеловитост Кине, као и све акције које она предузима на очувању свог суверенитета.

Додик је нагласио да се Министарство иностраних послова у Савјету министара није могло придружити заједничкој изјави појединих земаља у вези са стањем љуских права у Кине с обзиром на то да није добило став Предсједништва БиХ, нагласивши да такав потез Министарства није у складу са Уставом и законима.