latinica  ћирилица
24/06/2021 |  11:02 ⇒ 11:58 | Аутор: СРНА

Какво нас вријеме очекује у јулу и августу?

Метеоролог Републичког хидрометеоролошког завода Игор Ковачић рекао је да ће и у јулу бити веома топло и вруће вријеме, а у августу се очекује да ће температура ваздуха бити изнад просјека, напомињући да велике врућине прати и велика суша, што је веома изражено на сјеверу Републике Српске.
Сунчано и топло - Фото: РТРС
Сунчано и топлоФото: РТРС

Ковачић је навео да ће ово љето бити топлије од уобичајног, да је максимална температура за јун већ превазиђена у Билећи за 1,6 степени, у Српцу и Фочи за 0,4, а у Требињу за 0,3 степена Целзијусова.

- И Бањалука је ту близу, још смо испод апсолутног максимума за 0,2 степена Целзијусова. Још ће овај дан донијети изузетно високу тепературу, тако да ће сигурно још неки максимум бити превазиђен - рекао је Ковачић.

Он је додао да ће до краја јуна бити веома вруће, топлотни талас ће ослабити сутра и током викенда, са малим освјежењем, али да ће и даље температура остати између 25 и 30, а на сјеверу и југу 33 степена, што је освјежење за пет до седам степени Целзијусових.

- Након тог поново имамо пораст температуре до 35 или 36 степени, а на самом крају мјесеца и освјежење - рекао је он.

Ковачић је навео да ће прва седмица јула бити доста промјенљива са честим нестабилностима, а највјероватније од краја прве декаде јула, па до краја мјесеца ће поново бити веома топло и вруће вријеме.

Он је додао да дугорочне прогнозе показују да ће и август имати температуру изнад просјека, напомињући да ове велике врућине прати и велика суша, што је веома изражено на сјеверу.

- На примјер у Бањалуци је до данас пало само 11,1 литар кише по метру квадратном, а просјек за јун је 107 литара. Јун се иначе рачуна за секундарни максимум падавина у току године за Републику Српску - навео је Ковачић.

Према подацима Републичког хидрометеоролошког завода, у току ноћи биће топло, на сјеверу и југу очекује се тропска ноћ са минималном температуром 20 степени и више степени Целзијусових.

Сутра ујутру и током дана биће сунчано, веома топло и вруће уз променљиву дневну облачност. Послије подне и предвече ће постојати услови за пролазне пљускове, углавном у централним крајевима, на сјеверу и сјевероистоку и појаву грмљавине локално.

Дуваће вјетар слаб до умјерен, југозападни па западни, послије подне појачан.

Минимална температура ваздуха биће од 16 до 22, на југу и локално сјеверу до 25 степени, а највиша дневна од 31 до 36, на сјеверу до 38 степени Целзијусових.

У суботу, 26. јуна, у току ноћи биће понегдје пљускова, а током јутра се очекује сунчано и мало свјежије вријеме него претходних дана.

Током дана биће сунчано, уз малу дневну облачност, са мало нижом дневном температуром. Послије подне ће бити услова за пљускове на истоку и централним крајевима.

Минимална температура ваздуха биће од 14 до 19, на југу до 23 степена, а највиша дневна од 22 до 28, на југу и сјеверу до 31 степен Целзијусов.

У недјељу, 27. јуна, током јутра и дана биће сунчано уз малу дневну облачност, са температуром мало нижим него претходних дана.

Минимална температура ваздуха биће од 15 до 20, на југу до 23, а највиша дневна температура од 25 до 31, на југу и сјеверу до 34 степена Целзијусова.

У понедјељак, 28. јуна, биће сунчано, веома топло и вруће уз малу дневну облачност, са температуром мало вишом него претходног дана.

Током ноћи на уторак, 29. јун, биће топло, на сјеверу и југу се очекује тропска ноћ са минималном температуром од 20 степени Целзијусових и изнад.

Минимална температура ваздуха биће од 15 до 20, на југу до 23 степени, а највиша дневна од 29 до 35, на југу и сјеверу до 38 степени Целзијусових.