latinica  ћирилица
24/06/2021 |  11:38 ⇒ 11:56 | Аутор: Вечерње новости

Манастир Грачаница мјесто изнад сваког времена

Грачанице, кад бар не би била од камена, кад би се могла на небеса вазнети, да туђа рука крај тебе не плеви...
Манастир Грачаница (Фото: Wikipedia / Sasa Micic) -
Манастир Грачаница (Фото: Wikipedia / Sasa Micic)

Ови стихови Десанке Максимовић, посвећени манастиру Грачаница, обузму мисли и срца већине посјетилаца ове светиње која стамено, већ 700 година краси и оплемењује не само истоимено мјесто на Косову и Метохији. Ова светиња изнад сваког времена, како кажу монахиње, својим постојањем уздиже и читаво православље, а највише српски народ на централном Космету којем је окосница живота и опстанка.

- Када је подизао Грачаницу, краљ Милутин је сазидао небо на земљи - казала је једна од монахиња.

Себе је за сва времена, каже, уздигао овом светињом, а свом народу је остави за вјечност и понос. А да је тако, вели, најбоље потврђују вјерници који манастир ходочасте, али и сви они који Грачаницу посјећују због њене безвременске љепоте.

- Чини ми се да ове године наш народ више него икада радосније и срећније долази у наш манастир. Јубилеј седам вијекова светиње, тиче се и упокојења и канонизације њеног ктитора краља Милутина. Иако је канонизован кроз лозу Немањића, он је један од краљева који је као ктитор на десетине светиња и лично проглашен светитељом - истакао је Бобан Тодоровић, кустос Грачанице.

Од тренутка када је краљ Милутин 1321. године завршио Грачаницу, овдје је почео да се шири град Градинце или Грачаница, а самим тим и околна. Почели су да долазе велики владари које је краљ Милутин примао заступајући српску државу. Преговори су се одвијали и око ширења територије и склапања бракова важних по државу.  Те године се краљ Милутин из Грачанице преселио у Неродимље, гдје је написао пергамент који је јединствена повеља и потврда чија је ово светиња, на чијој је територији и коме припада.

- Иако смо прославу овако значајног јубилеја прилагодили околностима пандемије, наш народ који живи око манастира, али и из читаве земље, зна вриједност ове светиње и зато је радо посјећују - наводи Тодоровић.

Он каже да је манастир и протеклих дана, упркос честим забранама приштинских власти, походило много вјерника из централне Србије, а да их очекују у већем броју и наредних дана током обиљежавања Видовданских свечаности у Грачаници, чија је манастир - окосница.

Видовданске свечаности у Грачаници, које обухватају низ пригодних манифестација, почеле су ликовном колонијом са које ће остварења бити приказана на изложби 25. јуна. Тада ће и награда "Лонгин" из области ликовне културе бити уручена  Браниславу Тодићу, историчару умјетности, једном од највећих познавалаца фрескосликарства из доба краља Милутина. Награда му је додијељена за цјелокупно стваралаштво и као аутору монографије о Грачаници.