latinica  ћирилица
24/06/2021 |  11:45 ⇒ 12:02 | Аутор: РТРС

На љетовање у Бечиће отпутовала трећа група дјеце

На десетодневно љетовање у Бечиће данас је отпутовала трећа група од 129 дјеце из свих дијелова Српске, у оквиру пројекта "Социјализација дјеце Републике Српске", саопштено је из Министарства здравља и социјалне заштите.
Владимир Макарић испратио дјецу из Српске - Фото: СРНА
Владимир Макарић испратио дјецу из СрпскеФото: СРНА

Из Министарства наводе да ће, у оквиру треће смјене, у дјечијем одмаралишту "Ужице" заједно вријеме проводити дјеце из вишечланих породица, породица борачке популације и оних који су корисници права социјалне и дјечије заштите из Новог Града, Бањалуке, Прњавора, Фоче, Зворника и Рогатице, уз подршку двадесетак васпитача и другог особља.

Планирано је да до 22. септембра на море отпутује још девет група дјеце, у оквиру овог програма који је један од најдуговјечнијих и најважнијих које има Република Српска, а већ 19. годину реализује га Јавни фонд за дјечију заштиту Републике Српске, уз подршку Владе и ресорног министарства.

Претходно су на љетовању, у двије групе, већ били малишани из Градишке, Источног Новог Сарајева, Сребренице, Бијељине, Крупе на Уни, Оштре Луке, Приједора, Мркоњић Града, Лопара, Љубиња, Требиња, Берковића, Хан Пијеска, Шамца, Модриче и Дервенте.

Вршилац дужности помоћника министра у ресору за социјалну, породичну и дјечију заштиту Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске Владимир Макарић изразио је задовољство што је у прилици да поново испраћа дјецу на море у Црну Гору, након паузе прошлог љета због пандемије.

- Ово је без сумње један од најбољих пројеката које подржава Влада Републике Српске и који реализујемо преко Фонда дјечије заштите, у сарадњи са другим установама, бројним удружењима и појединцима, волонтерима из цијеле Републике Српске, који су већ годинама важни партнери - истакао је Макарић.

Он је додао да је сигуран да ће дјеца у Бечићима провести неке од најљепших дана у животу, прије свега уживајући у упознавању нових другара и дружењу у јединственом амбијенту одмаралишта.

Макарић је пред полазак разговарао са родитељима, дјецом и васпитачима, те пожелио срећан пут.

Све је организовано у складу са епидемиолошком ситуацијом, односно како би биле испоштоване све епидемиолошке мјере првенствено ради заштите здравља дјеце, посебно оних здравствено најосјетљивијих, цијенећи додатне ризике за њих.

Планирано је да пројектом ове године буде обухваћено до 2.000 људи, од којих 80 одсто дјеце.

Из Јавног фонда дјечије заштите Републике Српске речено је да је с циљем што безбједнијег боравка у Бечићима у припремне активности укључен и Институт за јавно здравство Српске, који бесплатно тестира на присуство вируса корона одрасле који су у пратњи дјеце.

- Сва дјеца неколико дана прије поласка у Бечиће пролазе преглед надлежног љекара, да би добила налаз и мишљење о здравственој и психофизичкој способности за учешће у пројекту - наводе из Фонда дјечије заштите, чији представници су јутрос такође испратили дјецу на пут за Црну Гору.

Из Фонда за дјечију заштиту подсјећају да се пројекат "Социјализација дјеце Републике Српске" реализује с циљем бар дјелимичног задовољавања развојних потреба дјеце, развијања осјећаја емпатије, припадности вршњачкој групи и афирмације дјечијих потенцијала код осјетљивих категорија дјеце, а којима је то отежано неповољним социјалним, материјалним, здравственим или породичним приликама.

Пројекат је, додају, значајан и специфичан не само због изузетних резултата, већ и због чињенице да је једини у региону који се, на овом нивоу, у обухвату и обиму, реализује пружањем услуга директно дјеци.

Ове године у буџету Фонда планирано је 1.120.000 КМ за реализацију овог пројекта.