latinica  ћирилица
24/06/2021 |  12:05 ⇒ 12:45 | Аутор: СРНА

Козара - Авантуризмом до веће самоодрживости

"Авантуризам као перспектива одрживог туризма" назив је дводневне конференције која се на Козари одржава у склопу пројекта "Осјети Козару" који спроводи Агенција за економски развој града Приједора ПРЕДА-ПД, а у оквиру којег ће се радити на развоју туристичких атракција на отвореном.
Приједор - конференција о туризму - Фото: СРНА
Приједор - конференција о туризмуФото: СРНА

Шеф регионалне канцеларије ЕУ у Бањалуци Стефано Донати изјавио је да туризам доноси послове и инвестиције и да зато ЕУ издваја знатна средства за развој туризма, како за чланице, тако и за граничне земље.

- Ово је дио пројекта "ЕУ за бизнисе", који ЕУ финансира са 15 милиона евра, а Њемачка за 1,1 милион евра. Заједнички га воде Њемачка агенција за међународну сарадњу, Међународна организација рада и Развојни програм УН и траје до марта идуће године - рекао је Донати на Козари.

Он је подсјетио на то да је туризам једна од најпогођенијих грана у пандемији и да је зато ЕУ обезбиједили додатних 1,2 милиона евра за опоравак микро, малих и средњих предузећа и овом сектору, те финансира кроз ИПА инструмент подршку туризму за период од 2021. до 2027. године.

- Драго ми је да могу да најавим велику конференцији коју ЕУ организује 28. јуна, а тиче се промоције инвестиција у туризму и развоја туризма у БиХ - додао је Донати.

Градоначелник Приједора Далибор Павловић рекао је да су град Приједор, Агенција "ПРЕДА-ПД" и Национални парк Козара опредијељени да Козара постане права туристичка дестинација на коју ће сви пожељети да дођу.

- Ово је искорак направљен да останемо на том правцу да Козара постане атрактивна јер има потенцијале који раније нису били искориштени. Даћемо све од себе да промовишемо Козару и привучемо туристе - навео је Павловић.

Вршилац дужности директора Националног парка Козара Божидар Николетић изразио је захвалност Агенцији "ПРЕДА-ПД" за сарадњу и за то што посебан акценат даје Козари која има изврсне потенцијале за развој туризма, али су недовољно искориштени.

- Ту смо да скупа проширујемо капацитет у смислу да развијамо авантуристички, рекреативни, здравствени и спортски туризам - нагласио је Николетић.

Милена Гњатовић Симатовић из Агенције ПРЕДА-ПД рекла је да пројекат "Осјети Козару" траје од маја прошле до октобра ове године и да је основни концепт унапређење туризма уз интегрални приступ свих релевантних институција и организација и свих локалних заједница око Козаре – Приједора, Новог Града, Козарске Дубице, Градишке и Костајнице, с циљем креирања заједничких туристичких производа регије, као и повећања квалитета постојећих.

Говорећи о појединим дијеловима пројекта који се односе на физичку инфраструктуру, она је навела да је постојећи авантура парк са једног нивоа и 20 платформи достигао три нивоа са 50 платформи.

- Један је од највећих у БиХ и могу га користити дјеца од четири године и даље сви узрасти. Бициклистичке стазе до сада су биле на око 100 километара, а по окончању пројекта биће још око 60 километара мапираних рута. `Виа ферате` добиле су још 120 метара и те вертикалне стазе постају све атрактивније - навела је она и додала да је осмишљена и едукативно-дидактичка стаза за школарце и предшколце о биљном и животињском свијету Козаре.

Вриједност пројекта "Осјети Козару" је 450.700 КМ, од чега око 360.000 КМ финансира ЕУ.