latinica  ћирилица
24/06/2021 |  12:52 | Аутор: РТРС

Министарство: Нетачне и штетне информације о продаји простора у Господској улици

Министарство финансија Републике Српске саопштило је да су нетачне и злонамјерне информације о потенцијалним купцима пословног простора у својини Републике Српске у Улици Веселина Маслеше број три у Бањалуци, а које су објавили поједини медији.
Министарство финансија (фото: Илустрација) - Фото: РТРС
Министарство финансија (фото: Илустрација)Фото: РТРС

у Министарству подсјећају да је Влада, на приједлог Министарства финансија, у марту разматрала статус пословног простора у Улици Веселина Маслеше /Господска/, укупне површине 271 метар квадратни, и могућност располагања њиме с обзиром на то да је имовина почетком 2021. године враћена на располагање Министарству финансија.

Тај пословни простор је претходно користила Поштанска штедионица а.д. Бањалука, која је га је, будући да је по структури и намјени погодан за трговачке или услужне дјелатности, издавала у закуп.

Утврђено је да предметни пословни простор није адекватан за смјештај институција, а проузрокује додатне трошкове за буџет Републике Српске, јер се за исте плаћају паушални трошкови одржавања, као и комуналне услуге.

Због тога је предложено да се донесе одлука о продаји, наведено је у саопштењу Министарства финансија.

У саопштењу се наводи да је Републичка дирекција за обнову и изградњу, задужена за процјену имовине, утврдила да је тржишна вриједност пословног простора 819.201 КМ.

Додаје се да је Влада прихватила Одлуку о продаји пословног простора која је, одмах по објављивању у Службеном гласнику, чак и прије званичног ступања на снагу, изазвала многобројне инсинуације и злонамјерне коментаре који су бацили сјенку на цијели процес и довели у питање исход продаје, која је планирана у наредном периоду лицитацијом.

У Министарству сматрају да је циљ оваквих инсинуација одвраћање заинтересованих купаца и евентуално смањење постигнуте цијене на предстојећој лицитацији.

Министарство финансија је, у складу са одлуком о продаји, формирало Комисију за спровођење поступка, која ће посредством средстава јавног информисања позвати све заинтересоване купце да пошаљу понуде у складу са условима садржаним у јавном позиву чије расписивање тек слиједи.