latinica  ћирилица
24/06/2021 |  12:56 ⇒ 14:25 | Аутор: СРНА

Меркелова одржала посљедњи говор у парламенту

Њемачка канцеларка Ангела Меркел је у свом вјероватно посљедњем говору у парламенту позвала ЕУ да извуче лекције из кризе изазавне вирусом корона и да дјелује одлучније.

- Све док пандемија не буде превазиђена, дебата о лекцијама које су научене из кризе може да буде само први корак дужег и дубљег процеса - рекла је Меркелова у Бундестагу уочи самита ЕУ у Бриселу.

Она је додала да је овај процес важан јер ће "способност и спремност да се тако поступа одредити како ће ЕУ у будућности одговорити на изазове ових размјера", пренијела је агенција ДПА.

Меркелова је 2018. године објавила да ће напустити политику након избора у септембру, послије 16 година на власти. Она сљедеће године пуни 67.

Она је у говору снажно одбацила идеју о укидању права на патенте када је ријеч о вакцинама против вируса корона и позвала лидере ЕУ да заузму јединствен став према Русији.

- Морамо креирати механизме да бисмо били способни да одговоримо на провокације из Русије заједно и јединствено - рекла је Меркелова и додала да само на тај начин блок може да се "супротстави хибридним нападима из Русије".

Она је позвала на ширу координацију на нивоу ЕУ и поручила паралментарцима да су политике на нивоу држава прије пандемије преузеле примат у односу на усаглашено дјеловање.

Меркелова је нагласила да подржава повећавање производње вакцина за сиромашније земље, али је одбацила могућност укидања патената.