latinica  ћирилица
24/06/2021 |  13:26 ⇒ 13:35 | Аутор: РТРС

Влада Српске: Утврђене измјене Закона о пензијском резервном фонду

Влада Републике Српске утврдила је данас Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о пензијском резервном фонду Републике Српске.
Сједница Владе Републике Српске (фото: Влада Српске) -
Сједница Владе Републике Српске (фото: Влада Српске)

Разлози за доношење овог закона садржани су у потреби редефинисања ограничења улагања Пензијског резервног фонда Републике Српске, а све с циљем настављања остваривања позитивних резултата у области у којој овај фонд дјелује.

Овим измјенама географски се проширује простор за заједничка улагања Резервног фонда и међународних финансијских организација и мултилатералних развојних банака са БиХ на земље чланице ЕУ, ОЕЦД и Цефте.

Такође, предлаже се могућност улагања имовине Резервног фонда у дужничке хартије од вриједности којима се не тргује на берзи или другом уређеном јавном тржишту, под одређеним условима, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу након данашње сједнице.

Значајно редефинисање ограничења улагања Резервног фонда огледа се и у предложеном повећању могућности улагања нето имовине Фонда у хартије од вриједности емитента чије је сједиште изван БиХ са досадашњих 20 одсто на предложених 35 одсто.

Предметне измјене Закона искоришћене су и за неопходно прецизирање надлежности Надзорног одбора Друштва за управљање, у регулисању одређених питања.