latinica  ћирилица
24/06/2021 |  13:45 ⇒ 14:32 | Аутор: РТРС

Потписано 48 уговора о градњи воводова и канализације вриједних 57,7 милиона евра

У Републици Српској до сада је кроз пројекат "Водоводна и канализациона инфраструктура" потписано укупно 48 уговора о радовима у вриједности 57,7 милиона евра и 14 уговора о испоруци робе вриједних 908.553 евра.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

У информацији о овом пројекту, с којом се Влада упознала на данашњој сједници, наводи се да су уложена и значајна средства у израду пројектне документације и услуге надзора, чиме је укупан износ уговорених радова, робе и услуга 63,3 милиона евра.

Када је ријеч о уговорима о радовима, завршен је 41 уговор, а седам је још у току, док извршена плаћања по одобреним пројектима износе 57,2 милиона евра, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Влада је оцијенила да остварени резултати пројеката доприносе побољшању постојећих животних услова становника и унапређењу квалитета јавне услуге у области водоснабдијевања и каналисања отпадних вода.

Влада је наложила ресорним министарствима да пруже пуну подршку у обезбјеђењу неопходних бесповратних средстава билатералних донатора у циљу пуне реализације усвојених пројектних планова.

Генерални циљ пројекта, који се спроводи у локалним заједницама у Републици Српској, је допринос еколошки одрживом економском развоју кроз развој инфраструктуре у сарадњи са међународним финансијским институцијама, са фокусом на унапређењу постојећих животних услова становништва и обезбјеђењу спровођења мјера за постизање ЕУ еколошких стандарда.

Сврха пројекта је подршка одрживом развоју животне средине и стварању локалног економског раста, те стварању радних мјеста кроз инвестиције у водоводну и канализациону инфраструктуру у Републици Српској.

Такође, сврха пројекта је имплементација мјера које доприносе побољшању инфраструктуре и пружања услуга којим се обезбјеђује адекватно водоснабдијевање, односно одводња отпадних вода и њихово пречишћавање у општинама укљученим у пројекат.

Одобрени пројекти, из 27 општина, финансирају се из кредитних средстава Европске инвестиционе банке, из грант средстава ИПА 2010 дио 1 и дио 2, ИПА 2018, Шведске агенције за међународни развој и сарадњу, те Инвестиционог оквира за западни Балкан.

Укупан износ одобрених грант средстава је 19,3 милиона евра, а планирано је било да се пројекат финансира са 50 милина евра кредита, 35 милиона евра гранта и 15 милиона евра властитог учешћа које је у највећој мјери било приказано као улагање у водоводну и канализациону инфраструктуру у протеклих пет година.