latinica  ћирилица
24/06/2021 |  14:05 | Аутор: СРНА

Потписани уговори за самозапошљавање 1.241 лица из борачке популације

За самозапошљавање бораца у Републици Српској издвојено је 13,32 милиона КМ, а у овом тренутку за 1.241 борца, односно дјецу погинулих бораца, потписан је уговор и исплаћена су средства за самозапошљавање, рекао је данас министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић.
Министарство рада и борачко-инвалидске заштите (фото: илустрација) - Фото: РТРС
Министарство рада и борачко-инвалидске заштите (фото: илустрација)Фото: РТРС

- То је велики број јер се не ради о појединцима, већ се ради о породицама које ће та средства моћи да уложе у пољопривредне, занатске или услужне дјелатности према оном за шта су се кандидовали. Овај програм сигурно треба наставити - рекао јер Милуновић новинарима у Бањалуци.

Он је навео да су у овој години за подршку послодавцима обезбијеђена средства за запошљавање кроз враћање пореза и доприноса, чиме ће број запослених бораца још бити повећан.

- Препозната је и она група бораца који не могу да раде из здравствених или било којих других разлога и за њих ће се радити социјална карта. Првобитно кроз једнократну новчану помоћ, а касније када будемо имали податке о броју лица која су у стању потребе, Влада има намјеру да помогне како би се системски ријешио њихов проблем и побољшао друштвени положај - навео је Милуновић.

Он каже да је то једна од идеја која се дуго провлачила и кроз Борачку организацију Републике Српске, која је предложила раније Влади да нађе средства како би помогла социјално угроженим борцима.

Милуновић је истакао да је уплаћена једнократна помоћ за 3.003 бораца кроз овај програм, нагласивши да је више пута слао апел локалним заједницама да што прије доставе податке за оне који испуњавају услове како би се могла обезбиједити та једнократна помоћ.

- У суштини, та једнократна помоћ је мање битна, важна нам је социјалан карта кроз коју ћемо моћи препознати тачан број лица којима је помоћ неопходна - рекао је Милуновић.

Према његовим ријечима, у обрадама које су до сада имале локалне заједнице, од преко 14.000 пријављених у Републици Српској, 2.324 не испуњава услове /за социјално угрожене/.

Милуновић је потсјетио да издвајања за борачко-инвалидску заштиту износе 11 одсто од реубличког буџета.

- Осим редовног буџета од 240 милиона КМ, нешто више од 150 милиона КМ улаже се годишње кроз Фонд ПИО и ако томе додамо средства за самозапошљавање и запошљавање и подстицаје за запошљавање код послодаваца, тај износ је негдје око 408 милиона КМ - подсјетио је Милуновић.

Он је наваео и да Влада Српске за мјесечни борачки додатак извдаја 65,8 милиона КМ за 81.741 бораца који на то имају право, а за годишњи борачки додатак издвајања су 9,663 милиона КМ.