latinica  ћирилица
24/06/2021 |  14:21 ⇒ 14:21 | Аутор: СРНА

Ђокић: Да ли СДА жели да спријечи инвестирање у БиХ?

Министар енергетике и рударства Српске Петар Ђокић изјавио је Срни да Република Српска у пројекту градње хидроелектрана на Дрини није урадила ништа мимо закона и Устава, већ да је све усклађено са прописима, који су омогућили да се реализује инвестиција која ће бити корисна за све грађане у БиХ.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

Реагујући на закључке Главног одбора СДА, који је оптужио Србију за, како су навели, учестале узурпаторске атаке на ресурсе БиХ, Ђокић је навео да је ријеч о иностраној инвестицији, те упитао да ли СДА жели да спријечи инвестирање у БиХ.

- Да ли се СДА допада мирис једино исламског капитала или могу толерисати и мирис капитала који долази из хришћанских држава, православних или католичких? - упитао је Ђокић.

Он је поновио да је Република Српска водила законит поступак и омогућила да компанија из Републике Српске и компанија из Србије, које имају подршку својих влада, реализују заједнички енергетски пројекат.

- Шта је проблем ако заједно инвестирају компаније из других држава са компанијама из БиХ, конкретно из Републике Српске - нагласио је Ђокић.

Према његовим ријечима, за најоштрију осуду је овакав напад на економски интегритет Републике Српске, којој је спречава да има било какву политику, да доноси одлуке у оквиру својих уставних и законских надлежности.

- Ми такву политику СДА не прихватамо. По ко зна који пут посљедњих деценија, СДА као странка бошњачког народа, покреће деструктивне теме, гдје утврђује деструктивне ставове по живот у БиХ - поручио је Ђокић.

Он сматра да СДА очито жели да БиХ и све њене грађане одржи на нивоу сиромаштва, што сигурно није интерес народа коме странка припада.

- Увјерен сам да и њихов народ, као и сви други народи који овдје живе, желе економски напредак и развој и потпуну нормализацију живота - рекао је Ђокић.

У закључцима објављеним након сједнице Главног одбора СДА наводи се да изградња хидроелектрана на ријеци Дрини и аеродрома у Требињу "представља драстичну повреду суверенитета БиХ" и "нелегалне аранжмане".