latinica  ћирилица
24/06/2021 |  14:40 ⇒ 14:44 | Аутор: РТРС

Љековито и ароматично биље - велики потенцијал Српске

Љековито и ароматично биље је велики потенцијал Републике Српске и развојна шанса и то треба искористити, речено је данас на стручној едукацији одржаној у Дринићу.
Предавање студената медицине и шумарства, Дринић - Фото: РТРС
Предавање студената медицине и шумарства, ДринићФото: РТРС

Организатор обуке је Шумарски факултет Универзитета у Бањалуци, који је уједно и координатор пројекта, а учесник је Медицински факултет Универзитета у Бањалуци, као партнер у обуци.

Декан Шумарског факултета Универзитета у Бањалуци Маријана Каповић Соломун рекла је Срни да су сарадњу иницирали Шумарски и Медицински факултет Универзитета у Бањалуци.

Она је додала да је ово први конкретан корак, односно едукација инжењера шумарства, студената ова два факултета која је одржана у Шумском газдинству "Оштрељ" Дринић.

- Едукација је окупила око 50 учесника из шумских газдинстава из западног дијела Српске, који су задужени за област сакупљања и третмана љековитог и ароматичног биља - појаснила је она.

Према њеним ријечима, радионица је конципирана тако да су предавачи били са Шумарског и Медицинског факултета гдје је посебно елаборисан проблем сакупљања и третмана љековитог биља, медицински и фитотерапеутски учинак на здравље људи и могућност пласмана на тржиште.

- Ово је само једна у низу радионица које ће се одржати у наредном периоду јер оно што нам предстоји је едукација у ШГ `Романија` Соколац и `Маглић` Фоча и то ће бити само почетни искорак у области осталих шумских производа, гдје је посебан акценат стављен на производњу етеричних уља, у чему ће нам бити кључна помоћ Медицинског факутета - навела је Соломунова.

Декан Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци Ранко Шкрбић нагласио је да путем серије предавања желе да скрену пажњу јавности на значај шумских производа који могу бити важан извозни потенцијал.

Шкрбић је навео податак Спољнотрговинске коморе БиХ да се из БиХ укупно извезе око 40 милиона КМ шумских производа, било да је ријеч о гљивама, ароматичном биљу, шумским плодовима и слично.

- Нажалост, 16 милиона КМ вриједности свих шумских производа се увози, па је укупан обим увоза и извоза близу 60 милиона КМ. Од тога 50 одсто отпада на гљиве као производ који се највише прикупља, убире и који се као такав продаје - рекао је Шкрбић Срни.

Он каже да на љековито биље и етерична уља отпада по 15 одсто, те додаје да ако се то претвори у бројке, онда се долази до рачунице да је 2017. године близу 10 милиона КМ била вриједност извоза само етеричних уља.

- То осцилује из године у годину, зависно од понуде и потражње, али поента је да имамо огромне ресурсе који се могу искористити како би постигли вишеструке циљеве - привредни раст, развој, додатно запошљавање и приватног сектора, али и значајан ангажман шумских газдинстава који могу имати излазну стратегију, јер поред обловине, шумски плодови могу бити и те како велика вриједност и гдје можемо тражити значајан потенцијал - навео је Шкрбић.

Он је нагласио да етерична уља и биљне врсте могу да помогну и у другим секторима као што су козметологија, рехабилитација.

- Посебно могу да помогну у медицини јер су ово биљне врсте за које је већ вијековима познато да имају значајно дејство у различитим врстама терапија од кардиоваскуларних, респираторних обољења, кожних обољења, тумора... - навео је Шкрбић.