latinica  ћирилица
24/06/2021 |  15:03 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

Михајловић: Значајан раст промета обвезница Српске (ВИДЕО)

Народна скуппштина Републике Српске усвојила је данас Извјештај о стању на тржишту хартија од вриједности.
Огњен Михајловић - Фото: РТРС
Огњен МихајловићФото: РТРС

Из Комисије за хартије од вриједности, истичу да су обвезнице Републике Српске у фокусу инвеститора и као такве представљају сигурне обвезнице.

- Данас је на сједници Владе усвојен извјештај о стању хартија на вриједности на Бањалучкој берзи за 2020. годину. Оно што карактерише прошлу годину јесте значајан раст и повећање укупног промета за 55 одсто чиме је највише допринијела Влада Републике Српске са емисијом обвезница и трезорских записа који су у значајној мјери повећали резултате за прошлу годину - истакао је за РТРС Огњен Михајловић, предсједник Комисије за хартије од вриједности.

Он је нагласио да је најбољи показатељ да су поред поред примарне емисије имали и ситуацију повећања промета обвезницама Републике Српске.

- И ако погледамо промет са 10 хартија са којима се највише трговало на Бањалучкој берзи онда можемо да видимо да су управо обвезнице Републике Српске у фокусу инвеститора, чиме они показују вољу не само да их купују већ и с њима да тргују - наглашава Михајловић.

Михајловић је додао да Комисија за хартије вриједности у сарадњи са Министарством финансија припрема измјену Закона о хартијама од вриједности.

 - Надам се да ће ових дана бити усвојени и у НСРС, чиме смо одреаговали на мјере везане за вирус короа. Тако желимо да помогнемои привредним друштвима чиме би и они могли да одреагују и на један ефикаснији начин изађу на Бањалучку берзу кроз емисију обвезница и тако се укључе на тај дио примарног и секундарног тржишта - појаснио је Михајловић.