latinica  ћирилица
24/06/2021 |  15:11 ⇒ 15:19 | Аутор: СРНА

МУП: Унаприједити капацитете за сузбијање нових психоактивних супстанци

Присуство нових психоактивних супстанци, које нису наведене у листама дрога под контролом закона, забиљежено је и на територији Републике Српске, па је неопходно унаприједити капацитете за њихово сузбијање, саопштено је из Министарства унутрашњих послова Републике Српске.
МУП Републике Српске -
МУП Републике Српске

Са тим циљем Министарство је данас у Бањалуци, а поводом Међународног дана борбе против злоупотребе и кријумчарења дроге, организовало округли сто о теми "Нове психоактивне супстанце - нови изазови", гдје су представници МУП-а Српске и здравствених установа размијенили искуства о распрострањености нових психоактивних супстанци на подручју Републике Српске.

Из Министарства су напоменули да је ријеч о супстанцама које нису наведене у листама дрога под контролом закона, због чега представљају значајан изазов за органе који спроводе закон, као и за све друге установе које се баве превенцијом и сузбијањем злоупотребе дроге.

- С обзиром на то да је ријеч о токсичним једињењима, посљедице конзумирања имају бројне негативне ефекте на организам, а њихова злоупотреба представља пријетњу јавном здрављу - наводи се у саопштењу.

Учесници састанка су се усагласили да чињеница да те супстанце нису на листи дрога под контролом закона представља евидентан проблем у раду полиције и тужилаштва.

- Стога је усвојена препорука о апеловању на надлежне да се убрза поступак за доношење одлуке о допуни листе дрога, који је у току, као и да се упрости сам механизам допуне наведене листе, и тако омогући дјеловање органа за спровођење закона на сузбијању ширења нових психоактивних супстанци - наводи се у саопштењу.

Један од закључака са округлог стола јесте да постоји потреба информисања јавности о штетности ових супстанци, са акцентом на омладину, као и о подизању сарадње између установа и организација, које се са разних аспеката баве питањем сузбијања дроге, на виши ниво.

Из Министарства су упозорили да је присуство нових психоактивних супстанци забиљежено и на нашем подручју, те као примјер навели да се у специјализованим продавницама, познатим као смарт шопови /смарт схопс/, могу наћи производи који се продају као освјеживачи простора, соли за купање и слично, а које корисници конзумирају инхалирањем или пушењем.

- Многе земље су, у складу са препорукама УН и директивама ЕУ, додале одређене нове психоактивне супстанце на листе дрога под контролом закона - наводи се у саопштењу.

УН и Европски центар за праћење дрога и зависности, до сада су регистровали око 950 различитих једињења, углавном синтетичког поријекла, која се могу сврстати у категорију нове психоактивне супстанце.