latinica  ћирилица
24/06/2021 |  16:05 | Аутор: СРНА

Кошарац поздравио одлуку о допуни Експертског тима за Трговску гору

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац поздравио је одлуку Савјета министара о допуни Експертског тима за праћење стања и активности у вези са проблематиком одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на локацији Трговска гора.
Сташа  Кошарац - Фото: СРНА
Сташа КошарацФото: СРНА

Одлука је, на приједлог Министарства спољне трговине и економских односа, усвојена на јучерашњој сједници Савјета министара у другом кругу гласања, подсјећају из овог министарства.

- Охрабрује ме чињеница да је Савјет министара подржао одлуку, коју је Министарство предложило на захтјев домаћих експерата, тако да ћемо у Експертском тиму имати додатних пет стручњака - поручио је Кошарац.

Он очекује да њихове компетенције буду јак допринос научним и стручним аргументима на основу којих ће се борити против намјере Хрватске да одлаже спорни отпад у непосредној близини границе.

Кошарац је прецизирао да је, имајући у виду учестале земљотресе у Хрватској, Експертски тим допуњен стручњацима за регионалну геологију, земљотресе и сеизмичка испитивања, хидротехнику и процјену утицаја на животну средину, те представником невладиног сектора.

- Додатни мотив за ангажовање стручњака из поменутих области јесу и информације да је Хрватска одабрала загребачки Природно-математички факултет за израду студије опасности од земљотреса, те постављање и одржавање мреже сеизмографа на Трговској гори - навео је Кошарац.

Он истиче да ће Хрватска за тај посао издвојити готово пола милиона КМ, те да је ово посљедња у низу активности која показује да је сусједна земља озбиљна у својој намјери.

- Но, ми имамо обавезу, али и потпуно опредјељење, да чинимо све што је у нашој моћи како бисмо заштитили здравље наших грађана и очували природну средину - нагласио је Кошарац.

Он је најавио да ће о одлуци Савјета министара информисати чланове Експертског тима, од којих ће тражити потпуну мобилност и што скорији одлазак у Хрватску, како би добили на увид документацију и са тамошњим колегама усагласили наредне кораке у вези са овим пројектом.

- Одлазак домаћих стручњака у Хрватску договорен је на недавном састанку који сам у Загребу имао са министром привреде и одрживог развоја Томиславом Ћорићем. У складу с тим, очекујем да чланови Ескпертског тима до краја јуна оду на лице мјеста и у разговорима са надлежним фондом из Хрватске сазнају потребне информације и договоре даље активности - закључио је Кошарац.